ponedjeljak, 28. travnja 2014.

Bajadera

Bajadera

Sastojci

  • za svetli sloj

  •  100-120 mlvode *
  •  120 gšećera
  •  70 gputera
  •  180 gmlevenih oraha
  •  180 gmlevenog keksa
  • za tamni sloj

  •  100-120 mlvode *
  •  100 gšećera
  •  50 gputera
  •  100 gčokolade za kuvanje
  •  170 gmlevenih oraha
  •  170 gmlevenog keksa
  • za glazuru

  •  25 mlvode
  •  25 gšećera
  •  60 gputera
  •  125 gčokolade za kuvanje
  • i još...

  •  nekolikokesa za zamrzivač od 3l (24x30 cm)
  •  dug, tanak, oštar nož

Priprema

Težina:Srednje zahtjevno
  1. 1Bajadera priprema 1/4/slika/477405/
    Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.
  2. 2Bajadera priprema 2/4/slika/477406/
    Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.
  3. 3Bajadera priprema 3/4/slika/477408/
    Dok su mlake, smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.
  4. 4Bajadera priprema 4/4/slika/477411/
    Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako deluje mnogo gusto). Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar