Sastojci
za svetli sloj
- 100-120 mlvode *
- 120 gšećera
- 70 gputera
- 180 gmlevenih oraha
- 180 gmlevenog keksa
za tamni sloj
- 100-120 mlvode *
- 100 gšećera
- 50 gputera
- 100 gčokolade za kuvanje
- 170 gmlevenih oraha
- 170 gmlevenog keksa
za glazuru
- 25 mlvode
- 25 gšećera
- 60 gputera
- 125 gčokolade za kuvanje
i još...
- nekolikokesa za zamrzivač od 3l (24x30 cm)
- dug, tanak, oštar nož
Priprema
- 1/slika/477405/Za svetli sloj - staviti vodu, šećer i puter na riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera. Izmaći sa ringle, dodati orahe i keks, sve lepo izmešati. Za tamni sloj - staviti vodu, šećer i puter da riglu da se sve otopi i nestanu kristali šećera, izmaći sa ringle pa dodati čokoladu, mešati dok se sva ne otopi, a onda dodati keks i orahe i sve sjediniti. Obe smese ostaviti da se malo ohlade.
- 2/slika/477406/Kad smese budu mlake, izmeriti posebno svetlu posebno tamnu, pa podeliti svaku na dva jednaka dela i rasporediti u 4 kese za zamrzivač.
- 3/slika/477408/Dok su mlake, smese polako razvući po kesi, prvo tapkajući rukom pa posle prelazeći oklagijom, tako da se dobiju ujednačane i tanke table koja ispunjavaju celu površinu kese. Prvu kesu sa crnim slojem raseći skalpelom sa dve strane i otklopiti kesu, kao stranicu knjige. Sa duže strane table uhvatiti kesu i podići vertikalno, i tako preneti crni sloj bajadere do poslužavnika. Pažljivo spustiti pa odlepiti kesu. Na isti način preneti jedan beli sloj. Pa opet crni, i opet beli. Pre skidanja kese sa poslednjeg prenetog sloja složenu bajaderu blago preći oklagijom, tek da se slojevi priljube ali ne jako da se ne bi deformisali.
- 4/slika/477411/Pripremiti preliv. Vodu, šećer i puter istopiti dok se kristali šećera ne istope, izmaći sa ringle pa ubaciti čokoladu da se i ona otopi (po potrebi vratiti na ringlu, ako deluje mnogo gusto). Glazuru sipati preko bajadere, rasporediti je po celoj površini, pa onda protresti poslužavnik, da se glazura sama izravna. Ohladiti i seći.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar