Sastojci za tijesto:
- 230 g omekšalog maslaca
- 230 g šećera
- 4 jajeta
- 230 g brašna
- malo praška za pecivo
- narendana kora jednog limuna
- 1/4 kašičice soli
- 3 kašike kakaa u prahu
- pomešano sa 3 kašike šećera
- 1 kašika tamnog ruma
Za ukrašavanje:
- 4 kašike šećera u prahu
Priprema tijesta:
Kalup za kuglof dobro namazati maslacem i posuti brašnom.
Maslac pijenasto umutiti sa šećerom.
Dodati žumanca, pa brašno, a potom rendanu koru limuna i so.
Čvrsto ulupati snijeg od bijelanca i dodati u smijesu.
Odvojiti 8 kašika ove smijese u poseban sud i dodati smijesu od kakaa i šecera, staviti i rum.
Polovinu svijetle smijese sipati u pripremljeni kalup, preliti smesom od kakaa, a odozgo drugom polovinom sijetle smese.
Peći, u prethodno na 180°C zagrejanoj pećnici, 50-60 minuta.
Kalup prevrnuti na tacnu i pažljivo ga skinuti.
Posuti šećerom u prahu i ostaviti da se hladi.
Ovaj kolač može trajati i duže od nedelju dana.
0 komentari:
Objavi komentar