petak, 23. svibnja 2014.

Marcipan

Marcipan

Marcipan recept:

marcipan-kuglice2Ovo je mera kako ja pravim marcipan, ali količinu šećera možete prilagoditi svom ukusu:

200 g presnog neoljuštenog badema,
100 g šećera u prahu,
3 kašike kristal šećera,
1 kašika vode,
sok od pola limuna
Badem se ubaci u šerpicu sa ključalom vodom i ostavite ga u vreloj vodi nekih 2-3 minuta, tek toliko da se ljuska odvoji. Procedite ga kroz cetku i prelijete hladnom vodom. Skinete mu ljusku.
Oljušten badem stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje i zatim u rernu na nekih petnaestak minuta na 50°C da se osuši. Osušen badem sameljite na mašini za orahe.
U mleveni badem dodajte šećer u prahu, sve promešajte i stavite u mikser odn. mašinu za seckanje (blender) i još par minuta dobro izmiksirajte, dok ne dobijete koliko toliko glatku smesu. Ako imate manju seckalicu, ponovite proces dok ne izmrvite sav badem. U manji sud stavite šećer, vodu i sok od limuna. Ostavite da provri dok se šećer ne istopi.
marcipan-kugliceOd samlevenog badema i šećera rukama umesite smešu uz dodavanje šećernog sirupa po potrebi, dok ne dobijete glatku masu koju ćete oblikovati po želji.
U ovo možete dodavati i različite začine, kao što su npr. karanfilić, muskatni oraščić ili cimet... šta i da li ćete nešto dodavati je stvar vašeg ukusa.
U masu od badema i šećera odn. marcipan, možete dodatiti i komadiće sušenog voća, sve još jednom dobro umesiti i praviti kuglice koje ćete preliti istopljenom čokoladom.
Od ove smese možete praviti i ukrase za torte, ako ste vični tome. Za mene je to ipak previše zahtevan posao.
Ono što je još možda zanimljivo za marcipan to je da bademu možete dodati (ako imate) i semenke od koštica kajsija i bresaka. Iz iste su porodice biljaka.

Izvor: http://www.kuvarancije.com/

0 komentari:

Objavi komentar