četvrtak, 8. svibnja 2014.

Londonerice

Ovome finome kolaču, koji se prilično udomaćio u slatkim jelovnicima ljubitelja pripremanja slastica, neki nadijevaju ime london štangice, neki londoneri, a neki ih pak više vole zvati u ženskoj varijanti - londonerice. Jesu li baš osmišljene u Londonu, valjalo bi malo šire istražiti. No, za uživanje u kolaču, kojom god inačicom ga zvali, ime nije važno. Važan je okus. A on je u ovoj varijanti londonerica - odličan!
Recepti - 3 - slika
Za londonerice će vam trebati...

Sastojci za tijesto


  • 3 žutanjka
  • 30 dkg brašna
  • 18 dkg maslaca
  • 10 dkg šećera
  • 2-3 žlice vrhnja (ili mlijeka)
  • 4-5 žlica marmelade od marelica



Priprema tijesta


Maslac narezan na kockice pomiješati sa šećerom, brašnom i žutanjcima. Smjesa će biti mrvičasta i nepovezana, pa treba dodavati (žlicu po žlicu) mlijeka (ili vrhnja) dok neće biti moguće umijesiti tijesto. Ovo tijesto se mijesi rukom i čim se poveže u tijesto, treba ga razvaljati i staviti u pleh. Lakše će se razvaljati ako odstoji pola sata u hladnjaku.
Peći na 150°C 30 minuta. Izvaditi iz pećnice i premazati marmeladom od marelica.


Sastojci za gornji dio


  • 3 bjelanjka
  • 15 dkg šećera u prahu
  • 20 dkg oraha (ili badema) krupnije rezani orasi (ili bademi) za posipanje

Priprema gornjeg dijela


Čvrsto umutiti snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, dodati orahe (ili bademe) i sve premazati preko tijesta. Posuti krupnije narezanim orasima ili bademima i staviti u pečnicu. (Za gornji dio kolača mogu se koristiti i orasi i bademi, ovisno kakav okus više volite). Peći 15 minuta na 100°C, a onda povisiti temperaturu na 150°C i peći još 15 minuta. Narezati kolač dok je vruć.


Izvor: http://www.recepti.hr

0 komentari:

Objavi komentar