četvrtak, 8. svibnja 2014.

Kiymali pide (Turske pogačice)



Sastojci:
Tijesto:
500 gr brašna
1 vrećica kvasca
300 ml toplog mlijeka
50 ml ulja
sol
    Fil za pogačice:
    400 gr mljevene junetine
    1 glavica crnog luka
    2 paprike
    1 rajčica
    malo peršina
    sol
    papar
    mješavina začina
    mljevena crvena paprika
      Priprema:
      U brašno dodati kašičicu soli i kvasac, pa zamijesiti tijesto srednje mekoće- sipajući toplo mlijeko i ulje.
      Tijesto ostaviti da odmori oko 1 sat.
      Na malo maslinovog ulja prodinstati sitno sjeckan crni luk i sitno sjeckane paprike. Dodati faširano meso. U prodinstano meso dodati i sitno sjeckan, oljušten paradajz, so, biber, mješavinu začina i crvenu papriku. Pred sam kraj dodati i sitno sjeckan peršin.
      Od tijesta napraviti 8 loptica. Na pobrašnjenoj podlozi svaku lopticu razvaljati na veličinu palačinke. Na jednu polovinu tijesta staviti 2 kašike fila, ostaviti malo prostora oko ivica tijesta. Preklopiti drugom polovinom tijesta i zavrnuti malo krajeve.
      U većoj tavi zagrijati ulje, pa pržiti po 2 pogače, dok ne porumene sa obje strane!
      Napomena:
      Poslužiti tople,uz čašu jogurta!
      Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/

0 komentari:

Objavi komentar