srijeda, 21. svibnja 2014.

Karamel torta


Sastojci:
  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
Za fil:
  • 500 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kesice želatina
Sirup:
  • 200 ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 2 kesice kapućina ( čokolada )
  • 1 kašičica ekstrata ruma
Još:
  • 4 kašike šećera
  • 200 gr oraha i lešnika
Glazura:
  • 100g bele čokolade
  • 100 ml slatke pavlake
  • 3 kašike šećera
Priprema:
Prvo karamelizujte 4 kašike šećera, pa cele orahe 200gr i ostavite da se ohladi na papiru za pečenje. Izlomite i sameljite.
Zatim pravite kore. Ulupajte belanca sa šećerom, pa dodajte žumanca.
Zatim dodajte brašno i prašak za pecivo i stavite da se peče u okruglom kalupu prečnika 23cm na 180 stepeni dok ne porumeni.
Dok se kora peče pravite krem. Karamelizujte šećer, pa dodajte mleko i ostavite na vati da se šećer otopi,
pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte slatku pavlaku.
Kad se karamel ohladio sipajte ga preko slatke pavlake uz mućenje.
Želatin potopite u 50ml vode da nabubri 5 minuta, pa ga zagrejte, da ne provri, samo da se otopi, pa istresite u slatku pavlaku i sjedinite.
Os tog krema odvojite 1/3 i u nju dodajte 4 kašike karamelizovanih oraha.
Ohladjenu koru presecite na dva dela.
Napravite sirup. Prokuvajte vodu i šećer pa dodajte kapućino i rum i prohladite, pa sa pola mere prelijte prvu koru koju ste stavili u kalup.
Preko kore nanesite pola belog krema, pa istresite krem sa karamelizovanim orasima i onda polako istresajte, najbolje manjom kutlačom ostatak belog krema.
Poklopite drugom korom koju ćete isprskati ostatkom sirupa. ostavite u frižideru 4h da odstoji.
Otopite šećer, karamelizujte, pa doadjte slatku pavlaku i belu čokoladu i ostavite na vatri da se sve sjedini.
Ovom smesom prelijte tortu i pospite ostatkom karamelizovanih oraha.

(http://brzikolaci.com/)

0 komentari:

Objavi komentar