utorak, 27. svibnja 2014.

Francuska torta

Cokoladna torta (Francuska torta)

Sastojci
za kore 
12 zumanaca 
12 belanaca 
8 stangli cokolade (velike stangle, oko 160 grama) 
280 gr mlevenih oraha (umesati u orahe tri - cetiri ravne kasike brasna) 
280 gr secera 
280 gr putera
Za fil 
200 gr secera uprahu
4 cela jajeta 
200 gr putera 
8 stangli cokolade (oko 160 grama) 
2 kesice vanilin secera
Glazura 
80 gr cokolade 
2 kasike putera

Priprema
1
Umutiti zumanaca,  secer i  puter.Dodati istopljenu cokoladu i jos malo mututi. Dodati orahe (i brasno) i belanca umucena u cvrst sneg. Peci tri kore u  okruglom plehu precnika 26cm, u zagrejanoj rerni, oko 20 min na 180C (proveriti cackalicom da li je peceno). Mozete premazati nekim prekmezom svaku koricu (sipak, kajsija, drenjine, mandarina).


Fil- cetiri cela jajeta (ako su mala moze i pet) umutiti sa pola kolicine secera u prahu (ja ih mutim na pari, tek toliko da se malo ugreju, ne volim da stavljam ziva jaja u fil), ohladiti i dodati dobro umucen puter sa preostalom kolicinom secera i istopljenom cokoladom i vanilom. Dobro ohladiti u frizideru i opet mututi mikserom par minuta, dok fil ne postane dovoljno cvrst. Filovati kore.
2
Glazura - na pari
istopiti cokoladu sa puterom (oko 160 gr cokolade, 4 velike kasike putera).
Kolicine secera i putera za fil mozete povecati.
Recept sam izmenila, zapravo duplirala sam meru (u originlnom receptu su kore od 6 jaja i duplo manje kolicine ostalih sastojaka) . Naravno da moze da se poveca kolicina jaja i ostalih namirnica, ne mozete pogresiti. Ako pecete u okruglom plehu neka bude precnika 26 cm.

0 komentari:

Objavi komentar