Sastojci
ČOKOLADNI DIO
3 isjeckajete tri solje cokoladice na komadice1/2 solje kikiriki putera
SLOJ OD NUGATA
1/4 šolje puteraŠolja šećera
1/solje mlijeka koje je kondezovano
1/2 šolja italijanske meringe
1/4 šolje kikiriki putera
1/2 šolje kikirikija
Kašičica vanilijaa ekstrakta
KARAMEL SLOJ
kesica karamela1/4 šolje pavlake za šlag
MERINGA SLOJ
3 bijelanca75 ml vode
100 g šećera
Način pripreme
- na pari topite kikiriki puter i čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu.
- Polovinu smjese uspite u dobro namašćen četvrtasti kalup i stavite na hlađenje da se stvrdne, 10-15 minuta.
Sloj od čokolade
- Otopite puter u posudi na srednje jakoj temperaturi. Kad se puter otopio dodajte šećer i kondenzovano mleko, pustite da zakuha i lagano ključa 5 minuta, povremeno miješajte. Dodajte kikiriki puter, meringu i vaniliju pa sve dobro izmješajte.
- Nakon toga sklonite sa vatre i umješajte kikiriki.
- Nugat sloj uspite u kalup preko čokolade koja se stvrdnula i vratite ponovo u zamrzivač na 10-15 minuta, i pocnite sa pripremom sloja od karamela.
Za nugat sloj
Sloj od karamela
- Na pari rastopite karamele zajedno sa pavlakom za šlag povremeno mješajući, za ovo će vam biti potrebno 10-15 minuta. Kad su se karamele rastopile, prelijte ih preko nugat sloja pa ponovo vratite u zamrzivač da se stisne.
- Kad se karamel sloj stvrdnuo vaše Snickers kocke prelijte drugim čokoladnim slojem pa još jednom vratite u frižider na finalno hlađenje.
- U malu šerpu na šporetu stavite vodu i šećer i pustite da lagano kuhaju i naprave šećerni sirup. Dok se sirup kuha vi mutite bjelanca dok ne postanu čvrsta. Na kraju u bjelanaca u tankom mlazu neprekidno mješajući dodavajte lagano ohlađeni šećerni sirup. Mješajte električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu svilenkastu smesu.
Meringa
Izvor: domacica.net
0 komentari:
Objavi komentar