srijeda, 30. travnja 2014.

Snickers kocke

snikers


Sastojci

ČOKOLADNI DIO

3 isjeckajete tri solje cokoladice na komadice
1/2 solje kikiriki putera

SLOJ OD NUGATA

1/4 šolje putera
Šolja šećera
1/solje mlijeka koje je kondezovano
1/2 šolja italijanske meringe
1/4 šolje kikiriki putera
1/2 šolje kikirikija
Kašičica vanilijaa ekstrakta

KARAMEL SLOJ

kesica karamela
1/4 šolje pavlake za šlag

MERINGA SLOJ

3 bijelanca
75 ml vode
100 g šećera

Način pripreme

    Sloj od čokolade

  1. na pari topite kikiriki puter i čokoladu dok ne dobijete glatku smjesu.
  2. Polovinu smjese uspite u dobro namašćen četvrtasti kalup i stavite na hlađenje da se stvrdne, 10-15 minuta.

    Za nugat sloj

  1. Otopite puter u posudi na srednje jakoj temperaturi. Kad se puter otopio dodajte šećer i kondenzovano mleko, pustite da zakuha i lagano ključa 5 minuta, povremeno miješajte. Dodajte kikiriki puter, meringu i vaniliju pa sve dobro izmješajte.
  2. Nakon toga sklonite sa vatre i umješajte kikiriki.
  3. Nugat sloj uspite u kalup preko čokolade koja se stvrdnula i vratite ponovo u zamrzivač na 10-15 minuta, i pocnite sa pripremom sloja od karamela.
  4. Sloj od karamela


  1. Na pari rastopite karamele zajedno sa pavlakom za šlag povremeno mješajući, za ovo će vam biti potrebno 10-15 minuta. Kad su se karamele rastopile, prelijte ih preko nugat sloja pa ponovo vratite u zamrzivač da se stisne.
  2. Kad se karamel sloj stvrdnuo vaše Snickers kocke prelijte drugim čokoladnim slojem pa još jednom vratite u frižider na finalno hlađenje.

    Meringa

  1. U malu šerpu na šporetu stavite vodu i šećer i pustite da lagano kuhaju i naprave šećerni sirup. Dok se sirup kuha vi mutite bjelanca dok ne postanu čvrsta. Na kraju u bjelanaca u tankom mlazu neprekidno mješajući dodavajte lagano ohlađeni šećerni sirup. Mješajte električnim mikserom dok ne dobijete čvrstu svilenkastu smesu.

Izvor: domacica.net

0 komentari:

Objavi komentar