Sastojci
1kg krompira
5 dkg putera
½ dl maslinovog ulja
1 čehna bijelog luka
1 kašika sjeckanog peršuna
200 gr ribane gaude/ emmentalera/ gorgonzole/ parmezana
5 dkg putera
½ dl maslinovog ulja
1 čehna bijelog luka
1 kašika sjeckanog peršuna
200 gr ribane gaude/ emmentalera/ gorgonzole/ parmezana
Način pripreme
- Krompir dobro oprati i sastrugati nečistoću sa kore.
- Na ravnoj površini postaviti krompir i rezati ga okomito tako da ostane nekoliko milimetara do kraja krompira.
- Bitno je da se krompir ne raspadne i da ostane u jednom komadu.
- Staviti ga u posoljenu vodu, kuhati ga 10-ak minuta i izvaditi ga u tepsiju.
- Mlak krompir preliti mješavinom otopljenog putera, maslinovog ulja i bijelog luka.
- Svaki krompir pospite peršunom i pecite u rerni na 225 stepeni 45 minuta (ovo zavisi od veličine krompira, možda nekima treba duže, a nekima kraće),
- Kada pečenje bude pri kraju izvadite krompir i pospite ga sirom po želji i vratite u rernu dok se sir ne otopi.
Izvor: domacica.net
0 komentari:
Objavi komentar