srijeda, 30. travnja 2014.

Neobični krompir

Neobični krompir


Sastojci
1kg krompira
5 dkg putera
½ dl maslinovog ulja
1 čehna bijelog luka
1 kašika sjeckanog peršuna
200 gr ribane gaude/ emmentalera/ gorgonzole/ parmezana

Način pripreme
  1. Krompir dobro oprati i sastrugati nečistoću sa kore.
  2. Na ravnoj površini postaviti krompir i rezati ga okomito tako da ostane nekoliko milimetara do kraja krompira.
  3. Bitno je da se krompir ne raspadne i da ostane u jednom komadu.
  4. Staviti ga u posoljenu vodu, kuhati ga 10-ak minuta i izvaditi ga u tepsiju.
  5. Mlak krompir preliti mješavinom otopljenog putera, maslinovog ulja i bijelog luka.
  6. Svaki krompir pospite peršunom i pecite u rerni na 225 stepeni 45 minuta (ovo zavisi od veličine krompira, možda nekima treba duže, a nekima kraće),
  7. Kada pečenje bude pri kraju izvadite krompir i pospite ga sirom po želji i vratite u rernu dok se sir ne otopi.

Izvor: domacica.net

0 komentari:

Objavi komentar