četvrtak, 3. srpnja 2014.

EGIPĆANKA TORTA


Sastojci

    Kora (X3 za kalup prečnika 28cm):
  •      4 xxl belanca
  •      4 kašike šećera
  •      1 ravna kašika brašna
  •      1 kašičica ulja
  •      na vrh kašičice prašak za pecivo
  •      grilijaž za 3 kore 110g lešnika mlevenih pečenih oguljenih +130gšećera
  •      za 1 koru 1/3 grilijaža to je oko 70g
    Žuti fil:
  •      12 žumanaca
  •      250g šećera
  •      750 ml mleka
  •      120g gustina
  •      125g maslaca sobne temperature
  •      250ml slatke pavlake mlečne
    fil grilijaž:
  •      500ml slatke pavlake +2 krem fixa
  •      300 g šećera
  •      220g lešnika pečenih oguljenih krupnije seckani
  •       dekoracija šlag pena ili ganache


Priprema


    1 priprema šne za koru

    Mikserom umutiti u čvrst šne belanca sa malo soli dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi.Dodati po deo grilijaša od lešnika i mešati odozdo prema gore kutlačom, dodati postepeno i ostatak lešnika. Smesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći dok kora dobije zlatno braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mesto i ne lepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suva gotov je biskvit. Ponovite isto za ostale 2 kore. Meni su se pekle za 20 min na dva nivoa, prilagoditi svojoj rerni. Izvaditi iz pleha odlepiti pek papir i ohladiti na rešetki za hlađenje.
   
    Žuti fil:

    Staviti 625 ml mleka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobele i u volumenu se ne povećaju , posebno izmutiti u hladnom mleku (onih 125 ml) gustin, pa dodati žumancima i izmešati. Provrelo mleko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i mešati žicom slično kao za puding dok se smesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavite mešati razbiće se.  Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
   

    Mikserom umutiti u puter penasto, smesu sa žumancima ohlađenu skroz izmešati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smesu od žumanaca i putera.
   

    Grilijaž:

    

    Postupak za grilijaž:

    U šerpi sa debljim dnom sipati šećer i istopiti u svetli caramel, odmah usuti lešnike još malo izmešati I izliti u pouljeni pleh. Ohladiti dobro pa samleti na mašini za orahe.

    Za fil postupak je isti samo se stavljaju krupniji lešnici, ja sam to sve u chop chopu na kraju ustitnila.

    

    Za grilijaž fil: Pažljivo umešati grilijaž u umućenu slatku pavlaku.

    

    

    
   

    Filovanje:

    Na tanjir staviti koru-1/3 žutog fila, polovinu grilijaž fila koru i tako do kraja. Premazati gornju koru i oko torte sa filom i ohladiti tortu najbolje preko noći. Ukrasiti šlagom ili posuti grilijažom.
    6 Grilijaž fil
    NAPOMENA:

    * grilijaž pripremite dan ranije

    za fil sa slatkom pavlakom bi trebalo da su krupniji komadići ali ja sam u chop-chopu usitnila

    * kore su kao med tope se u ustima

    * maslac je Imlek

    * slatka pavlaka mlečna 36 % m.m. Imlek

    * ukrašeno je šlag penom sa kiselom vodom i posuto sa grilijažom
(http://www.coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar