Sastojci
- pola kgkora za pite
- 400 gršpinata (smrznutog)
- 1 litarvode
- 2 velike kašikesoli
- 1 i pol šoljakukuruznog griza(krupice) ili palente
- 7 komjaja
- 1 šoljamineralne vode
- pola šoljeulja
- 1 šoljajogurta
Priprema
- 1Šolja kojom sam mjerila namirnice je od 2 dl ...Majo evo ti ga :D ;) mjera ....Ja sam sve smislila usput birajući namirnice, pa sam smrznut špinat stavila kuhati u vodi kojoj sam samo dodala sol. Od trenutka ključanja trebalo je nekih 15 minuta da se špinat otopi i da pređem na sljedeće sastojke.
- 2Dodala sam mu kukuruzno brašno polako miješajući da bi se fino spojilo bez grudvica. Neka malo kuha, ali pazite se balončića koji pršću i mogu vas opržiti.Skinuti s vatre i dodati mineralnu vodu, ulje i jogurt miješajući. Tako će se prije rashladiti.
- 3Jaja umutiti pjenasto i dodavati u njih smjesu od špinata i palente opet miješajući.
- 4Pleh četvrtasti nauljiti i slagati pitu tako da prvo stavite 2 lista, a onda po njima nadjev. Moje pakovanje kora imalo je 12 komada, a na svakih dva lista stavljala sam 4 kutlače( ne znam kako zovete ovo čudo za juhu- mislim da sam zapazila naziv zaimača ili tako nešto :)) nadjeva.
- 5Potrošite sav materijal. Gornje su kore koje treba malo poprskati mineralnom vodom i narezati onako kako planirate rezati gotovu pitu. To je potrebno kako se ne bi previše dizala pita na sredini pleha.
- 6Peći na 200 stupnjeva oko 30-35 minuta u već zagrijanoj pećnici. Neka dobije lijepu smećkastu
Izvor: coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar