nedjelja, 27. travnja 2014.

Mliječna torta

mliječna torta

Sastojci 

Za koru:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 5 kašika kakaa
  • 6 kašika tople vode
  • prstohvat soli

Za kremu od mlijeka:
  • 700 ml mlijeka
  • 70 g gustina
  • 2,5 kašike šećera
  • 100 g bijele čokolade
  • 150 g putera
  • 100 g šećera u prahu

Za glazuru:
  • 150 g mliječne čokolade
  • 3 kašike mlijeka
  • 1 kašika šećera
  • 100 g margarina

Za dekoraciju:
  • mrvice od čokolade

Priprema:

Ulupati bjelanca sa solju pa dodati šećer i žumanca. Zatim dodati vodu uz mućenje pa na kraju brašno pomiješano sa kakaom i praškom za pecivo. Od ove smjese ispeći dvije kore na 180 stepeni.

100 ml mlijeka odvojite i pomiješajte sa šećerom i gustinom, ostatak stavite sa izlomljenom čokoladom da provri. Kad provri zakuhajte smjesu i miješajte pa sklonite sa vatre da se ohladi. Ulupajte margarin sa šećerom u prahu pa dodajte u ohladjen krem.

Pomiješajte sve sastojke za glazuru pa stavite na laganu vatru da se otapa i skuha. Sklonite sa vatre pa ostavite da se ohladi.

Kore isprskati mlijekom pa nanijeti polovinu kreme od mlijeka, drugu koru, drugu polovinu kreme od mlijeka pa preko čokoladnu glazuru i posuti mrvicama.

Izvor: cupavci.net

0 komentari:

Objavi komentar