petak, 25. travnja 2014.

Boem kocka



Sastojci

  • BISKVIT:
  • brašno, oštro: 100 g
  • prženi, mljeveni lješnjaci: 100 g
  • čokolada, sitno naribana: 100 g
  • bjelanjak: 10
  • sol: na vrh noža
  • šećer u prahu: 350 g
  • KREMA:
  • žumanjci: 10
  • šećer: 250 g
  • vanilin šećer: 2 vrećice
  • brašno mekano: 80 g
  • škrobno brašno, gustin: 60 g
  • mlijeko: 700 ml
  • maslac: 300 g
  • GLAZURA:
  • čokolada za kuhanje: 150 g
  • maslac: 3 žlice
  • ulje: 4 žlice

Priprema

Za biskvite: Brašno, lješnjake i sitno naribanu ili mljevenu čokoladu dobro izmiješati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli čvrsto mikserom izraditi. Postepeno dodavati šećer u prahu neprestano mikserom miješajući.  Na kraju oprezno metlicom za snijeg ili žlicom umiješati mješavinu brašna, lješnjaka i čokolade i to podižući smjesu od dolje prema gore. Od papira za pečenje izrezati 5 komada veličine 36 x 22 cm i na svaki papir raspodijeliti 1/5 smjese te ispeći 5 kora, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C. Svaku koru peći oko 5-10 minuta i ostaviti ih da se potpuno ohlade.
Za kremu: Žumanjke zajedno sa šećerom i vanilin šećerom mikserom izraditi. Dodati brašno i škrobno brašno (gustin) te dobro mikserom izmiješati. Na kraju umiješati mlijeko i na pari neprestano miješajući skuhati gustu kremu (oko 10-15 minuta). Posuda s kremom ne smije dodirivati vodu da se ne bi zgrušala i voda ne smije jako kuhati.  Skuhanu kremu skloniti s pare i ostaviti da se potpuno ohladi (dok se krema hladi povremeno promiješati). Maslac mikserom kremasto izraditi. Zatim maslacu dodavati žlicu po žlicu hladne kreme neprestano mikserom miješajući.
Od kora odvojiti papir. Jednu koru staviti na odgovarajuću podlogu, premazati je 1/5 kreme, položiti drugu koru, premazati 1/5 kreme i tako nastaviti slaganje s korama i kremom. Završiti petom korom i izvana premazati preostalom kremom. Kolač preliti čokoladnom glazurom te ga ostaviti preko noći na hladnom mjestu.
Za glazuru: Čokoladu narezati i zajedno s maslacem i uljem na pari ili laganoj vatri miješajući otopiti.
Savjet: Prije serviranja i rezanja kolača, ostaviti ga oko 15 minuta na sobnoj temperaturi da omekša.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar