Sastojci
Prvi sloj:
- 150 gr. grubo mljevenih ili seckanih badema
- 150 gr. otopljenog i malo prohladjenog maslaca
- 3 zlice secera
- 125 gr. brasna
- 225 gr. svjezeg sira
- 150 gr. staub secera
- 200 ml slatkog vrhnja
- 10 gr. zelatine u granulama
- 10 zlicica hladne vode (za zelatinu)
- 1 pakovanje vanilinih kristala ili 2 vrecice vanilin secera
- 3 vrecice praska za puding s okusom vanile
- 750 ml mlijeka
- 9 zlica secera
- 3 vrecice praska za puding s okusom cokolade
- 750 ml mlijeka
- 9 zlica secera
- 400 ml slatkog vrhnja
- 100 gr. krupno naribane cokolade
Priprema
1
Jos na pocetku da napomenem, samo je prvi sloj pecen, a kremovi od praskova za puding se kuhaju,samo ovdje nisam mogla odabrati takvu kombinaciju.
Koristila sam protvan dimenzije 32 x 20cm, dubine 6 cm. Pozeljno je da se koristi stakleni vatrostalni sud zbog vizualnog efekta.
2
PRVI SLOJ: Crusty (hrskavi) sloj
Pomjesajte sve sastojke, rasporedite smesu na dnu suda za tortu, spatulom fino poravnajte,te smjesu fino utisnite na dno. Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici na 150 stupnjeva oko 15-tak minuta ili do zlatno zute boje.
3
DRUGI SLOJ: Cheese (sirni) sloj
Izmiksajte svjezi sir sa vanilom i staub secerom.
U drugom sudu cvrsto izmiksajte slatko vrhnje. U malom loncicu, pomjesajte zelatinu s vodom, ostavite kratko da nabubri,zagrijte ne dozvoljavajuci da zakuha (samo da se otope granule zelatine), pa mikserom pomjesajte smjesu sa sirom, izmiksano vrhnje i otopljenu zelatinu.
Ovaj sloj prelijte preko hrskavog pecenog sloja, i ostavite da se hladi u frizideru oko 1 sat.
4
TRECI SLOJ: Vanila puding sloj
U 150 ml rastvorite prasak za puding sa secerom.Ostatak mlijeka zakuhajte, i na uobicajeni nacin, na tihoj vatri, skuhajte gusti puding.Kada je puding gotov, prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se hladi.
5
CETVRTI SLOJ: Coko puding sloj
Ponovite postupak za pripremu kao za treci, vanila sloj.
PREPORUKA: zbog velike gustine pudingastih krema, preporucujem da se za pripremu koriste rostfraj sudovi, jer teze je da krema u njima zagori.
6
PETI SLOJ: Slatka pavlaka sloj
Slatko vrhnje cvsto umutite mikserom.
7
Nakon sat vremena u frizideru, iznad sirnatog sloja treba postaviti vanilasti sloj. Mikserom malo razmutite ohladjeni vanila puding,pazljivo ga nanesite iznad sirnatog sloja i spatulom ga poravnajte. Umutite kratko i ohladjeni cokoladni puding, nanesite ga pazljivo iznad vanilastog pudinga i ponovo poravnajte spatulom.Nanesite i umucenu slatko vrhnje,poravnajte i odozgo nanesite sloj ribane tamne cokolade (SESTI SLOJ) .
(http://www.coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar