srijeda, 2. srpnja 2014.

Torta "Sex in a pan"




Sastojci


    Prvi sloj:
  •      150 gr. grubo mljevenih ili seckanih badema
  •      150 gr. otopljenog i malo prohladjenog maslaca
  •      3 zlice secera
  •      125 gr. brasna
    Drugi sloj: sirnati
  •      225 gr. svjezeg sira
  •      150 gr. staub secera
  •      200 ml slatkog vrhnja
  •      10 gr. zelatine u granulama
  •      10 zlicica hladne vode (za zelatinu)
  •      1 pakovanje vanilinih kristala ili 2 vrecice vanilin secera
    Treci sloj: vanila puding
  •      3 vrecice praska za puding s okusom vanile
  •      750 ml mlijeka
  •      9 zlica secera
    Cetvrti sloj: cokoladni puding
  •      3 vrecice praska za puding s okusom cokolade
  •      750 ml mlijeka
  •      9 zlica secera
    Peti sloj: slatko vrhnje
  •      400 ml slatkog vrhnja
    Sesti sloj: ribana cokolada
  •      100 gr. krupno naribane cokolade


Priprema


    1

    Jos na pocetku da napomenem, samo je prvi sloj pecen, a kremovi od praskova za puding se kuhaju,samo ovdje nisam mogla odabrati takvu kombinaciju.

    Koristila sam protvan dimenzije 32 x 20cm, dubine 6 cm. Pozeljno je da se koristi stakleni vatrostalni sud zbog vizualnog efekta.
    2

    PRVI SLOJ: Crusty (hrskavi) sloj

    Pomjesajte sve sastojke, rasporedite smesu na dnu suda za tortu, spatulom fino poravnajte,te smjesu  fino  utisnite na dno. Pecite u prethodno zagrijanoj pecnici  na 150 stupnjeva oko 15-tak minuta ili do zlatno zute boje.
    3

    DRUGI SLOJ: Cheese (sirni) sloj

    Izmiksajte svjezi sir sa vanilom i staub secerom.

    U drugom sudu cvrsto izmiksajte slatko vrhnje. U malom loncicu, pomjesajte zelatinu s vodom, ostavite kratko da nabubri,zagrijte ne dozvoljavajuci da zakuha (samo da se otope granule zelatine), pa mikserom pomjesajte smjesu sa sirom, izmiksano vrhnje i otopljenu zelatinu.

    Ovaj sloj prelijte preko hrskavog pecenog sloja, i ostavite da se hladi u frizideru oko 1 sat.
    4

    TRECI SLOJ: Vanila puding sloj

    U 150 ml rastvorite prasak za puding sa secerom.Ostatak mlijeka zakuhajte, i na uobicajeni nacin, na tihoj vatri, skuhajte gusti puding.Kada je puding gotov, prekrijte ga providnom folijom i ostavite da se hladi.
    5

    CETVRTI SLOJ: Coko puding sloj

    Ponovite postupak za pripremu kao za treci, vanila sloj.

    PREPORUKA: zbog velike gustine pudingastih krema, preporucujem da se za pripremu koriste rostfraj sudovi, jer teze je da krema u njima zagori.
    6

    PETI SLOJ: Slatka pavlaka sloj

    Slatko vrhnje cvsto umutite mikserom.
    7

    Nakon sat vremena u frizideru, iznad sirnatog sloja treba postaviti vanilasti sloj. Mikserom malo razmutite ohladjeni vanila puding,pazljivo ga nanesite iznad sirnatog sloja i spatulom ga poravnajte. Umutite kratko i ohladjeni cokoladni puding, nanesite ga pazljivo iznad vanilastog  pudinga i ponovo poravnajte spatulom.Nanesite i umucenu slatko vrhnje,poravnajte i odozgo nanesite sloj ribane tamne cokolade (SESTI SLOJ) .

(http://www.coolinarika.com)

0 komentari:

Objavi komentar