subota, 24. svibnja 2014.

Tiramisu-cheesecake od jagode

 

Sastojci:
1 pakiranje piškota
1 kg jagoda
500 g mascarpone sira
200 ml slatkog vrhnja
175 g sira Philadelphia
200 g šećera u prahu
4 jaja
2 žličice ekstrakta od vanilije
naribana korica od 1 naranče
sok od pola limuna
žličica likera od badema ili ruma
100 ml sirupa od jagode
prstohvat soli
prstohvat maslaca 
Priprema:
Trećinu jagoda izgnječite te u pire dodajte sirup od istog voća. Umutite slatko vrhnje i ostavite sastrane.
Odvojite žutanjke od bjelanjaka. U bjelanjke stavite prstohvat soli i istucite ih u čvrsti snijeg.
Izradite žutanjke te u njih dodajte sireve mascarpone i Philadelphiu, šećer u prahu, tučeno slatko vrhnje, naribanu koricu naranče, ekstrakt vanilije, liker od badema. Kada ste sve dobro izradili mikserom, dodajte snijeg od bjelanjaka - umješajte ga ručno kako pjena ne bi pala.
Uzmite kalup za tortu kojemu možete odvojiti dno od obruča. Premažite kalup maslacem (bez pretjerivanja, neka bude neprimjetno i tanko).
Drugu trećinu jagoda narežite na ploškice i poškropite ih limunovim sokom kako bi zadržale svježinu. Na dno kalupa stavite malo kreme koju ste umutili od sireva i jaja.
Piškote umačite u smjesu pirea i sirupa od jagoda te ih nižite po dnu kalupa. Kada ste složili prvi red stavite kremu te jagode koje ste narezali na ploške. Ponovite postupak s piškotama i kremom, no na zadnji kat nemojte dodati jagode. Ovisi o dubini i promjeru vašega kalupa koliko ćete katova piškota moći složiti.
Također se možete poigrati sa dekoriranjem. Prije nego počnete vodoravno nizati piškote, možete ih složiti uspravno po dužini čitavog obruča od kalupa (nemojte ih namakati u sirupu). Ovo može izgledati jako efektno kada odvojite dno od obruča.
Ostavite tortu da prenoći u frižideru. Ukrasite zadnjom trećinom jagoda. Možete ju također preliti čokoladom ili posuti šećernim mrvicama u boji. (gastro.hr)

0 komentari:

Objavi komentar