četvrtak, 22. svibnja 2014.

Šomloi galuška

Somloi galuske

Za svaku koru, u brašno ide na vrh noža soli i pola kašikice praška za pecivo.


1.  Žuta kora, odnosno obični patišpanj od jaja
  • 3 jajeta,
  • 3 kašike šećera,
  • 3 kašike brašna.
2. Kora sa kakaom
  • 3 jajeta,
  • 3 kašike šećera,
  • 1 kašike brašna,
  • 2 kašike kakaoa,
3. Kora sa orasima
  • 3 jajeta,
  • 3 kašike šećera,
  • 3 kašike oraha.
Sirup od ruma
  • 3/4 šolje šećera,
  • 1 1/2 šolja vode,
  • 1/3 šolje ruma,
  • kora od jedne narandže,
  • kora od jednog limuna,
  • 2 kašike pekmeza od kajsija.
Krem od vanile
  • 3 šolje mleka,
  • 5 žumanaca,
  • 3 kašike šećera,
  • 2 kašike brašna,
  • 1/ 2 štapića vanile.
1 šolja mlevenih oraha
Preliv od čokolade
  • 100 g čokolade,
  • pola šolje vode,
  • 1 kašika šećera.
Šlag
Iako je svaka od kora različita po sastavu, princip izrade je isti: žumanca penasto umutite sa šećerom i nakon toga lagano umešajte brašno i ostale sastojke.
Priprema:

Umućeno testo se izliva u tepsiju u koju obavezno stavite papir za pečenje, jer drugačije nećete moći izvaditi kore. Tepsija treba da je četvrtasta i ne manja od 30x20cm. Ovo je bitno, jer ako kore pečete u manjoj tepsiji mogu biti previše debele, ili mogu biti previše tanke. Ove moje kore su ispale deblje nego što bi trebalo da budu, zato sam i napisala veličinu tepsije, jer sam ja ovog puta pekla u malo manjoj, pa su mi kore ispale malo deblje.
Tepsije sa testom se stavljaju u rernu zagrejanu na 200°C. Kore se peku po 15 minuta, jedna po jedna ili ako imate tri iste tepsije i turbo rernu, možete ih peći u isto vreme (pitam se... ima li neko ko se ne bavi profesionalno kuvanjem tri iste tepsije u kući?).
galuske1Pečene kore ne treba da budu jako suve, kada ih pipnete rukom treba da budu meke, sunđeraste.
Sirup od ruma se kuva tako da izmešate sve sastojke i stavite da provri. Ne mora da bude gusto kao sirup za baklavu, dovoljno je samo malo ga prokuvati. Najbolje je da skuvan sirup odmah podelite na tri dela, u tri šolje kako bi svaku koru prelili istom količinom sirupa.
Krem od vanile se kuva na sledeći način:
U šerpu sipajte mleko sa štapićem vanile i stavite da provri i da vanila pusti svoj miris. Skinite sa šporeta. U drugoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom i dodajte brašno. U ovu smešu polako dodajte malo prohlađeno mleko i mutite mikserom da se sve dobro izmeša. Vratite krem u šerpu i kuvajte ga na pari dok ne postane dovoljno gust. Skuvani krem isto možete podeliti na tri dela da bi vam kasnije bilo lakše.
galuske4U tepsiju u kojoj ste pekli kore ili u neku drugu odgovarajuću posudu, stavite prvu koru, svejedno je kojim ćete ih redom stavljati da li žutu ili s orasima ili sa kakaom. Koru prelijte jednim delom sirupa od ruma, a zatim premažite kremom od vanile. Preko toga pospite jednim delom mlevenih oraha. Preko svega stavite drugu koru i ponovite postupak. Na kraju stavite treću koru i opet uradite isto.
Ovako spremljen kolač, prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider da prenoći. To je i najteži deo pripreme ovog kolača - sačekati da prođe vreme koje je potrebno da sve odstoji kako bi se kore ravnomerno i dobro natopile sirupom i kremom.
Kada je kolač odležao u frižideru taj jedan dan, vadite komade kolača ili čašom ili kašikom za sladoled, u tanjiru prelijte otopljenom čokoladom i umućenim šlagom.
Ako ste vešti te izvađene kugle kolača, stavite u otopljenu čokoladu i ređajte na tanjir tako da kad se čokolada stegne dobijete lepe čokoladne loptice, preko kojih ćete staviti šlag... to je sad već stvar vaše veštine ukrašavanja i prezentovanja slatkiša.
Napomena:
Ne znam da li sam ikad napisala duži recept od ovog, niti sa više sastojaka, ali verujte mi da ćete uživati u svakom zalogaju šomloi galuške koje ste sami svojim rukama uspešno napravili.
Izvor: http://www.kuvarancije.com/

0 komentari:

Objavi komentar