petak, 9. svibnja 2014.

Karamel pita

Karamel pita

Sastojci

  • Za kore:

  •  150 gPšeničnog oštrog brašna tip 400 Saznaj više na namirnici podravka.hr
  •  150 gPšeničnog glatkog brašna tip 550 Saznaj više na namirnici podravka.hr
  •  ½Praška za pecivo Saznaj više na namirnici podravka.hr
  •  100 gmaslaca
  •  1jaje
  •  80 gšećera
  •  1 žlicakiselog vrhnja
  • Za kremu:

  •  50 gPšeničnog glatkog brašna tip 550 Saznaj više na namirnici podravka.hr
  •  200 gšećera
  •  1Vanilin šećer Saznaj više na namirnici podravka.hr
  •  500 mlhladnog mlijeka
  •  100 gmaslaca
  • Za čokoladnu glazuru:

  •  3 žlicevode
  •  3 žlicešećera
  •  3 rebračokolade (od 100 g)
  •  50 gmaslaca
  •  1 žlicaulja

Priprema

Vrijeme pripreme:120 min
Težina:Složeno
  1. Kore
  2. 1
    Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
  3. 2
    Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
  4. 3
    Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
  5. 4
    Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
  6. 5
    Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
  7. 6
    Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
  8. Krema
  9. 1
    U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
  10. 2
    Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
  11. 3
    Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
  12. 4
    Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
  13. 5
    Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
  14. 6
    Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
  15. 7
    Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
  16. *Čokoladna glazura*
  17. 1
    Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
  18. 2
    Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
  19. 3
    Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
  20. 4
    Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Izvor: www.coolinarika.com

0 komentari:

Objavi komentar