Sastojci
Za kore:
- 150 gPšeničnog oštrog brašna tip 400 Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 150 gPšeničnog glatkog brašna tip 550 Saznaj više na namirnici podravka.hr
- ½Praška za pecivo Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 100 gmaslaca
- 1jaje
- 80 gšećera
- 1 žlicakiselog vrhnja
Za kremu:
- 50 gPšeničnog glatkog brašna tip 550 Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 200 gšećera
- 1Vanilin šećer Saznaj više na namirnici podravka.hr
- 500 mlhladnog mlijeka
- 100 gmaslaca
Za čokoladnu glazuru:
- 3 žlicevode
- 3 žlicešećera
- 3 rebračokolade (od 100 g)
- 50 gmaslaca
- 1 žlicaulja
Priprema
- Kore
- 1Pomiješajte obje vrste brašna i prašak za pecivo, dodajte maslac narezan na listiće te ga razmrvite prstima.
- 2Zatim dodajte šećer, razmućeno jaje i vrhnje pa izradite prhko tijesto.
- 3Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite da odstoji 30 min u hladnjaku.
- 4Zatim ga podijelite na 4 jednaka dijela i svaki dio razvaljajte (što tanje možete) u koru (20×32 cm).
- 5Kore malo izbockajte vilicom i pomoću valjka za tijesto prebacite na prevrnuti kalup obložen papirom za pečenje.
- 6Pecite svaku koru posebno na 180°C oko 5 minuta. Kore moraju ostati svijetle, a znat ćete da su gotove kad po rubovima počnu dobivati boju.
- Krema
- 1U manjoj posudi pomiješajte brašno, 120 g šećera i vanilin šećer, postupno dodajte hladno mlijeko i dobro pomiješajte da se ne bi stvorile grudice.
- 2Na laganoj vatri popecite 80 g šećera uz stalno miješanje dok se ne karamelizira.
- 3Karameliziranom šećeru sad polako dodajte smjesu mlijeka, brašna i šećera, žustro miješajući pjenjačom (ne brinite ako će vam se šećer malo zgrušati – on će se u daljnjem postupku kuhanja i miješanja sasvim rastopiti). Sve zajedno kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema fino ne zgusne.
- 4Gotovu kremu maknite s vatre i pustite da se malo ohladi, uz povremeno miješanje. U još toplu kremu dodajte maslac, pomiješajte da se sve dobro sjedini i dobro ohladite.
- 5Ohlađenu kremu izradite električnim mješalicom.
- 6Svaku koru premažite 1/3 kreme i završite zadnjom korom.
- 7Pitu pokrijte najlonom (vrećica za zamrzavanje ili prozirna folija) i krpom te ostavite 3-4 sata da kore opuste, a zatim je prelijte čokoladnom glazurom i stavite u hladnjak na još nekoliko sati da se glazura stegne i kore povežu s kremom.
- *Čokoladna glazura*
- 1Vodu i šećer stavite na laganu vatru te miješajte dok se šećer sasvim ne otopi.
- 2Zatim dodajte usitnjenu čokoladu i miješajte dok se čokolada ne otopi i poveže s vodom.
- 3Maknite s vatre i dodajte maslac. Kad se maslac sasvim otopio, dodajte ulje kako bi glazura bila lijepo sjajna.
- 4Sačekajte koji trenutak da se glazura ohladi, a zatim je prelijte preko kolača.
Izvor: www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar