nedjelja, 25. svibnja 2014.

Čokoladna vanilolina

Čokoladna vanilolina:)

Sastojci
Biskvit za kalup promjera 24 cm
 130 g maslaca  
300 g šećera  
3  jaja  
120 ml mlijeka  
160 g brašna  
60 g gorkog kakaa  
1 žličica sode bikarbone  na vrh 
žličice praška za pecivo  
prstohvat soli

Krema od vanilije
 240 ml mlijeka  
1 vrećica želatine + 5 žlica vode  
4 žumanjka  
80 g šećera  
300 ml slatkog vrhnja za šlag  
2 šlag fixa  
1 vanilin šećer  
1 Bourbon vanilin šećer  
1 štapić vanilije

Čokoladna krema
 1 želatina + 5 žlica vode  
2 žumanjka  
90 g šećera  
250 ml mlijeka  
200 g tamne čokolade za kuhanje  
300 ml slatkog vrhnja za šlag  
2 šlag fixa  
1 vanilin šećer

Dekoracija
 500 ml slatkog vrhnja za šlag  
2 vanilin šećera  
2 šlag fixa ukoliko je potreban  
2 žlice gorkog kakaa u prahu 

Priprema

1
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
2
Kalup za tortu pobrašnite.
3
Brašno, kakao, prašak za pecivo, sol i sodu dobro promiješajte u jednoličnu smjesu.
4
U drugoj posudi maslac i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiješajte.
5
Dodajte pola količine brašna s kakaom, promiješajte, pa malo mlijeka, opet promiješajte, i nakon što promiješate dodajte ostatak brašna i mlijeka.
6
Istresite gustu smjesu u kalup i pecite cca 40 minuta, ovisno o pećnici, provjerite čačkalicom.
7
Ostavite da se ohladi 15 tak minuta, nožem prodjite oko ruba kalupa i maknite prsten pa biskvit prerežite po pola.
8
Jedan biskvit postavite na tanjur za posluživanje i oko njega postavite prsten od torte i po želji ga poškropite sa malo ruma ili mlijeka.

BIJELA KREMA
9
Nožem zarežite po dužini štapić vanilije, i tupim dijelom noža skinite sjemenke, stavite ih u mlijeko zajedno sa štapićem i Bourbon vanilin šećerom, zakuhajte, ugasite vatru, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji.
10
Procijedite i stavite na vatru do točke vrenja.
11
Žumanjke i šećer pjenasto izmiksajte.
12
Želatinu otopite sa vodom i ostavite 10 minuta da nabubri.
13
Mlijeko lagano dolijevajte smjesi sa žumanjcima, ali cijelo vrijeme lagano miksajte.
14
Kad smjesu jednolično izmiksate, vratite na vatru i kuhajte na laganoj vatri, neprestano miješajući dok se ne zgusne.
15
Maknite sa vatre i stavite da se hladi u posudu sa hladnom vodom, ili vani ako je dovoljno hladno:)
16
Umiješajte želatinu koju ste otopili na laganoj vatri i ostavite da se smjesa skroz ohladi, pa posudu stavite u hladnjak na desetak minuta.
17
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban i lagano mu umiksajte kremu od jaja.
18
Kremu istresite na prvi biskvit oko kojeg ste stavili prsten od kalupa, poravnajte i lagano na kremu položite drugi biskvit. Stavite u hladnjak.

ČOKOLADNA KREMA
19
U multipraktiku sitno nasjeckajte čokoladu.
20
Bjelanjke odvojite od žumanjaka, pa žumanjke pjenasto izmiksajte sa šećerom.
21
Želatinu otopite sa vodom i ostavite da nabubri 10 minuta.
22
Mlijeko zavrijte i lagano dodavajte smjesi od žumanjaka neprekidno lagano miksajući.
23
Smjesu vratite na laganu vatru i cijelo vrijeme miješajte, pazeći da ne zakuha, nekih 10 minuta.
24
Želatinu otopite na laganoj vatri i umiješajte u smjesu sa mlijekom i žumanjcima.
25
Dodajte čokoladu i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
26
Ostavite da se skroz ohladi.
27
Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag s vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban.
28
Lagano ga umiješajte u smjesu od čokolade.
29
Kremu nanesite na drugi biskvit i ostavite tortu par sati u hladnjaku, a najbolje preko noći.
30
Idući dan, nožem prođite oko ruba kalupa, skinite prsten i dekorirajte tortu po želji.
31
Ja sam 500 ml slatkog vrhnja istukla u čvrsti šlag, ali ne prečvrsti sa vanilin šećerom i šlag fixom ukoliko je potreban, i umiješala 2 ravne žlice gorkog kakaa u prahu i slastičarskom vrećicom pravila pufnice oko torte.
32
Tortu nakon ukrašavanja stavite u hladnjak da se šlag stisne.

(http://www.coolinarika.com/)

0 komentari:

Objavi komentar