nedjelja, 25. svibnja 2014.

Bačoko!

Bačoko!

Sastojci
Za biskvit:
 200 g Pšeničnog glatkog brašna tip 550  
150 g smeđeg šećera  
50 g akaa u prahu  
50 g Gussnela Dolcela   
1 vrećica Praška za pecivo 
150 ml ulja  
400 g kiselog vrhnja  
2 žlice ruma

Za prelijevanje biskvita:
 50 ml mlijeka  
30 ml ruma

Za bačoko kremu:
 500 g očišćenih banana  
1 žlica ruma  
200 g čokolade za kuhanje  
200 ml vrhnja za šlag  
1 vrećica Šlag fixa 

Priprema

1
Za biskvit pomiješajte brašno, šećer, kakao u prahu, Gussnel i prašak za pecivo.
2
Dodajte ulje, vrhnje i rum, pa miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete homogenu smjesu.
3
Ulijte smjesu u namašćeni i pobrašnjeni kalup promjera 24 cm i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 minuta.
4
Ostavite da se ohladi u kalupu, a zatim biskvit preprežite uzdužno napola, tako da dobijete dvije kore.
5
Donju koru vratite u kalup i poškropite polovicom mješavine ruma i mlijeka.
6
Za kremu usitnite banane u električnoj sjeckalici tako da dobijete homogenu smjesu, po mogućnosti bez grudica. Umiješajte rum.
7
Čokoladu rastopite na pari i umiješajte u banane.
8
Na kraju dodajte vrhnje za šlag istučeno sa šlagfixom i miješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
9
Kremu rasporedite po donjoj kori biskvita u kalupu i preklopite je gornjom korom.
10
Poškropite ostatkom mlijeka i ruma i stavite u hladnjak da se dobro rashladi (minimalno sat vremena).
11
Ukrasite po želji (voće, čokoladni ukrasi…).
12
Napomena:
 
*Pošto je bez jaja, biskvit je osjetljiv na premještanje. Da bi vam bilo lakše, smjesu možete raspodijeliti u dva dijela i ispeći dvije kore u pek papirom obloženom kalupu i onda ih premještati bez problema.
 
*Želite li još finiju i kvalitetniju tortu, u svakom slučaju preporučam kvalitetnu tamnu čokoladu umjesto čokolade za kuhanje. Čokolada za kuhanje svakako smanjuje trošak.
 
*Biksvit je sočan, fin i nije zbijen, što se vidi iz slika. Ukoliko vam je ispao zbijen i gumenast, nešto je pošlo po krivu :) . 

(http://www.coolinarika.com/)

0 komentari:

Objavi komentar