subota, 26. travnja 2014.

Motana štrudla s orasima



Sastojci
Tijesto:
  • 250 ml mlijeka
  • 70 g šećera
  • 1 svježi kvasac (42 g)
  • 500 g brašna
  • 50 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 1 jaje
  • na vrh noža soli

Nadjev:
  • 100 g jezgri oraha
  • 100 g indijskih oraščića ili badema (bez soli)
  • 250 g mljevenih oraha
  • 200 ml mlijeka
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 3 - 4 žlice tekućeg meda
  • 4 žlice ruma
  • 100 g suhih sočnih marelica ili šljiva
  • 1 jaje

Premaz:
  • 1 žumanjak
  • 2 žlice mlijeka

Priprema

Pećnicu zagrijati na 40 °C. Mlijeko blago zagrijati. Ne smije biti vrelo, već toplo i izmiješati ga s izmrvljenim kvascem, 1 žlicom šećera i 2 žlice brašna. Brašno i šećer se uzimaju od navedene količine u sastojcima!
Posudu pokriti krpom i staviti u pećnicu 10 minuta, da se smjesa podigne. Vrata pećnice ostaviti malo otvorena (ja stavim krpu između vrata i pećnice, da ne bi bilo prevruće). Brašno prosijati u veću plastičnu posudu.
Maslac, 60 g šećera, vanilin šećer, jaje, sol i mješavinu podignutog kvasca dodati brašnu i mikserom za tijesto umijesiti glatko tijesto. Zatim tijesto istresti na radnu plohu (posutu brašnom) i kratko rukama umijesiti. Tijesto vratiti u posudu, pokriti krpom i staviti u pećnicu da se podigne (oko 40 minuta), odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči. Vrata pećnice ponovo ostaviti odškrinuta.
Jezgre oraha i indijske oraščiće staviti u tavicu i bez masnoće na srednje jakoj temperaturi popržiti, ohladiti i sitno nasjeckati. Marelice sitno narezati. Mljevene orahe preliti s 200 ml zakuhanog mlijeka. Orasima dodati vanilin šećer, med i rum, izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mješavini oraha dodati nasjeckane orahe, indijske oraščiće, marelice, jaje te izmiješati.
Podignuto tijesto istresti na veći komad papira za pečenje (papir posuti brašnom) i tijesto razviti veličine 40 x 50 cm. Nadjev ravnomjerno raspodijeliti po tijestu i uz pomoć papira štrudlu zamotati. štrudlu po dužini prerezati i dijelove tijesta prebacivati jedan preko drugoga odnosno motati kao špagu. Štrudlu zajedno s papirom prebaciti na lim za pečenje i vratiti ponovo u pećnicu da se podiže oko 10 minuta. Vrata pećnice ponovo ostaviti malo otvorena. Zatim štrudlu izvaditi iz pećnice a temperaturu u pećnici podignuti na 200 °C.
Žumanjak i mlijeko izmiješati. štrudlu blago premazati žumanjkom i kada se pećnica zagrijala staviti štrudlu peći 35 – 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja štrudlu prekriti papirom ili folijom da ne dobije previše tamnu boju odozgor. štrudlu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Po želji posuti šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto jedne velike štrudle mogu se napraviti dvije manje, s tim što vrijeme pečenja treba biti kraće (oko 30 minuta).

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar