Sastojci
Tijesto:
- 250 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 1 svježi kvasac (42 g)
- 500 g brašna
- 50 g maslaca ili margarina (sobne temperature)
- 1 vrećica vanilin šećera
- 1 jaje
- na vrh noža soli
Nadjev:
- 100 g jezgri oraha
- 100 g indijskih oraščića ili badema (bez soli)
- 250 g mljevenih oraha
- 200 ml mlijeka
- 2 vrećice vanilin šećera
- 3 - 4 žlice tekućeg meda
- 4 žlice ruma
- 100 g suhih sočnih marelica ili šljiva
- 1 jaje
Premaz:
- 1 žumanjak
- 2 žlice mlijeka
Priprema
Pećnicu zagrijati na 40 °C. Mlijeko blago zagrijati. Ne smije biti vrelo, već toplo i izmiješati ga s izmrvljenim kvascem, 1 žlicom šećera i 2 žlice brašna. Brašno i šećer se uzimaju od navedene količine u sastojcima!
Posudu pokriti krpom i staviti u pećnicu 10 minuta, da se smjesa podigne. Vrata pećnice ostaviti malo otvorena (ja stavim krpu između vrata i pećnice, da ne bi bilo prevruće). Brašno prosijati u veću plastičnu posudu.
Maslac, 60 g šećera, vanilin šećer, jaje, sol i mješavinu podignutog kvasca dodati brašnu i mikserom za tijesto umijesiti glatko tijesto. Zatim tijesto istresti na radnu plohu (posutu brašnom) i kratko rukama umijesiti. Tijesto vratiti u posudu, pokriti krpom i staviti u pećnicu da se podigne (oko 40 minuta), odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči. Vrata pećnice ponovo ostaviti odškrinuta.
Jezgre oraha i indijske oraščiće staviti u tavicu i bez masnoće na srednje jakoj temperaturi popržiti, ohladiti i sitno nasjeckati. Marelice sitno narezati. Mljevene orahe preliti s 200 ml zakuhanog mlijeka. Orasima dodati vanilin šećer, med i rum, izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mješavini oraha dodati nasjeckane orahe, indijske oraščiće, marelice, jaje te izmiješati.
Podignuto tijesto istresti na veći komad papira za pečenje (papir posuti brašnom) i tijesto razviti veličine 40 x 50 cm. Nadjev ravnomjerno raspodijeliti po tijestu i uz pomoć papira štrudlu zamotati. štrudlu po dužini prerezati i dijelove tijesta prebacivati jedan preko drugoga odnosno motati kao špagu. Štrudlu zajedno s papirom prebaciti na lim za pečenje i vratiti ponovo u pećnicu da se podiže oko 10 minuta. Vrata pećnice ponovo ostaviti malo otvorena. Zatim štrudlu izvaditi iz pećnice a temperaturu u pećnici podignuti na 200 °C.
Žumanjak i mlijeko izmiješati. štrudlu blago premazati žumanjkom i kada se pećnica zagrijala staviti štrudlu peći 35 – 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja štrudlu prekriti papirom ili folijom da ne dobije previše tamnu boju odozgor. štrudlu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Po želji posuti šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto jedne velike štrudle mogu se napraviti dvije manje, s tim što vrijeme pečenja treba biti kraće (oko 30 minuta).
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/
Pećnicu zagrijati na 40 °C. Mlijeko blago zagrijati. Ne smije biti vrelo, već toplo i izmiješati ga s izmrvljenim kvascem, 1 žlicom šećera i 2 žlice brašna. Brašno i šećer se uzimaju od navedene količine u sastojcima!
Posudu pokriti krpom i staviti u pećnicu 10 minuta, da se smjesa podigne. Vrata pećnice ostaviti malo otvorena (ja stavim krpu između vrata i pećnice, da ne bi bilo prevruće). Brašno prosijati u veću plastičnu posudu.
Maslac, 60 g šećera, vanilin šećer, jaje, sol i mješavinu podignutog kvasca dodati brašnu i mikserom za tijesto umijesiti glatko tijesto. Zatim tijesto istresti na radnu plohu (posutu brašnom) i kratko rukama umijesiti. Tijesto vratiti u posudu, pokriti krpom i staviti u pećnicu da se podigne (oko 40 minuta), odnosno dok se volumen tijesta ne udvostruči. Vrata pećnice ponovo ostaviti odškrinuta.
Jezgre oraha i indijske oraščiće staviti u tavicu i bez masnoće na srednje jakoj temperaturi popržiti, ohladiti i sitno nasjeckati. Marelice sitno narezati. Mljevene orahe preliti s 200 ml zakuhanog mlijeka. Orasima dodati vanilin šećer, med i rum, izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Mješavini oraha dodati nasjeckane orahe, indijske oraščiće, marelice, jaje te izmiješati.
Podignuto tijesto istresti na veći komad papira za pečenje (papir posuti brašnom) i tijesto razviti veličine 40 x 50 cm. Nadjev ravnomjerno raspodijeliti po tijestu i uz pomoć papira štrudlu zamotati. štrudlu po dužini prerezati i dijelove tijesta prebacivati jedan preko drugoga odnosno motati kao špagu. Štrudlu zajedno s papirom prebaciti na lim za pečenje i vratiti ponovo u pećnicu da se podiže oko 10 minuta. Vrata pećnice ponovo ostaviti malo otvorena. Zatim štrudlu izvaditi iz pećnice a temperaturu u pećnici podignuti na 200 °C.
Žumanjak i mlijeko izmiješati. štrudlu blago premazati žumanjkom i kada se pećnica zagrijala staviti štrudlu peći 35 – 40 minuta. Nakon 20 minuta pečenja štrudlu prekriti papirom ili folijom da ne dobije previše tamnu boju odozgor. štrudlu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Po želji posuti šećerom u prahu.
Savjet: Umjesto jedne velike štrudle mogu se napraviti dvije manje, s tim što vrijeme pečenja treba biti kraće (oko 30 minuta).
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/
0 komentari:
Objavi komentar