Sastojci
- BISKVIT:
- maslac: 60 g
- brašno: 80 g
- škrobno brašno, gustin: 120 g
- prašak za pecivo: 1 vrećica
- prženi, mljeveni lješnjaci: 50 g
- jaje: 8
- vruća voda: 8 žlica
- šećer: 180 g
- sol: na vrh noža
- PRELJEV:
- mlijeko: 14 – 16 žlica
- KREMA:
- čokolada za kuhanje: 400 g
- šećer u prahu: 300 g
- vanilin šećer: 4 vrećice
- jaja: 10
- kakao u prahu: 3 žlice
- maslac: 350 g
- slatko vrhnje za šlag: 300 ml
- GLAZURA:
- vrhnje za šlag: 100 ml
- čokolada za kuhanje: 150 g
- kakao u prahu: 2 žlice
- maslac: 80 g
Priprema
Za biskvit: Pećnicu zagrijati na 180 °C. Dno lima za pečenje (38 x 24 cm) prekriti papirom za pečenje. Maslac na laganoj vatri otopiti i ostaviti sa strane da se ohladi. Maslac ne smije biti vruć kad se stavlja u tijesto! Brašno, škrobno brašno (Gustin) i prašak za pecivo izmiješati i prosijati. Mješavini brašna dodati pržene mljevene lješnjake i još jednom dobro izmiješati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Žumanjke zajedno sa 8 žlica vruće vode i 120 g šećera kremasto mikserom izraditi (5 – 6 minuta). Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Zatim ostatak šećera (60 g) postepeno dodavati snijegu od bjelanjaka, neprestano miješajući.
Snijeg od bjelanjaka dodati izrađenim žumanjcima. Na bjelanjke istresti mješavinu brašna i lješnjaka i lagano metlicom za snijeg masu izmiješati (miješati od dolje prema gore). Na kraju oprezno umiješati otopljeni i ohlađeni maslac. Tijesto izliti u lim za pečenje, izravnati i staviti peći 40 – 45 minuta. Pečeni biskvit oprezno istresti – preokrenuti na rešetku prekrivenu papirom i ostaviti da se potpuno hladi. Hladan biskvit jednom vodoravno prerezati. Donji dio biskvita staviti na odgovarajuću podlogu, poprskati sa 7 – 8 žlica mlijeka, zatim premazati polovinom kreme, prekriti gornjim dijelom biskvita i poprskati preostalim mlijekom. Tortu izvana namazati preostalom kremom i preliti čokoladnom glazurom.
Za kremu: U širi lonac odgovarajuće veličine uliti malo vode i pustiti da zakuha. Čokoladu za kuhanje sitno narezati. Šećer u prahu, vanilin šećer i jaja kremasto izraditi. Dodati čokoladu, kakao i na pari kuhati miješajući, sve dok krema ne postane gusta. Skuhanu kremu skloniti sa štednjaka i ostaviti da se hladi (povremeno promiješati). Maslac kremasto izraditi. Hladnu kremu od čokolade postepeno dodavati maslacu, neprestano miješajući. Vrhnje za šlag (300 ml) mikserom čvrsto izraditi. Dodati u kremu i lagano metlicom za snijeg izmiješati.
Za glazuru: Čokoladu sitno narezati. Vrhnje zagrijati, dodati čokoladu, prosijani kakao u prahu i miješati sve dok se čokolada ne otopi. Skloniti sa štednjaka, dodati maslac (sobne temperature) i glatko izmiješati. Glazuru ostaviti da se malo ohladi te kolač preliti još toplom glazurom. Kolač staviti u hladnjak (najbolje preko noći).
Napomena: Prilikom kuhanja kreme na pari, posuda ne smije dodirivati vodu, jer bi se krema zgrušala i voda ne smije jako ključati.
Izvor: http://www.ljiljananieder.com/
0 komentari:
Objavi komentar