petak, 4. srpnja 2014.

Happy cake



Sastojci

  •       pola paketa (250g) lisnato tjesto,ili piškote,ili biskvit,ili list oblatne,ili keksi
    Voćni fil:
  •      1/2 kg voće po želji (ribizl,kupine,maline) svježe ili smrznuto
  •      18 žlica šećera
  •      6 dcl vode
  •      14 žlica grisa ( pšenična krupica )
    Krema:
  •      1 l mlijeka
  •      3 žlice (na vrh) gustina
  •      10 žlica grisa (pšenična krupica)
  •      12 žlica šećera - ili više po želji
    Glazura:
  •      oko 1.5 dcl mlijeka
  •      25 g margarina
  •      150 g čokolade za kuhanje


Priprema


    Koristila sam protvan veličine 36x21 cm. Lisnato tijesto razvaljati malo  veće od ovog protvana. Položit na obrnutu stranu, podmazanu, malo nabockati vilicom i ispeći. Protvan potom oprati od masnoće i brašna (pazite da se ne opečete). Koru položiti u protvan.

    Ako radite s keksama petit beurre, biskvitom, piškotama ili oblatnom nema potrebe vlažiti (omekša pod toplim filom).
   
    Voćni fil je rađen prema Triplex kockama koji me oduševio jer nema gustina uz voće. I pravila ga x puta i u kolačima, tortama te obični desert u zjelicama :))

    Staviti kuhati voće, vodu i šećer. Prije vrenja umiješati žicom (pjenjačom) gris. Lakše je prethodno odbrojati potrebne žlice grisa u veću šalicu i lagano sipati uz mješanje. Kuhati 3-5 min uz povremeno mješanje. Odmah sipati na pripremljenu koru i poravnati jer brzo stvrdnjava. Ostavit sa strane i skuhat kremu.
   

    6 dcl mlijeka staviti kuhati, a u preostala 4 dcl mikserom razraditi gris, gustin i šećer. Ukuhati u vrelo mlijeko, nek vri 5 min povremeno mješajući. Maknuti sa vatre, ubacit 25 g margarina i dobro izmiksati.   (Margarin je ovdje tek tolko-može i bez margarina). Odmah prelijati preko voćnog fila i poravnati. Ostaviti sa strane dok pripremite glazuru.
   

    U manju posudu uliti malo mlijeka,  oko 25 g margarina, 150 g čokolade za kuhanje. Staviti na najmanju vatru i neprestano mješati dok se sve ne rastopi. Povremeno maknuti sa vatre. Ne smije zavrijeti! Glazura treba biti glatka, bez ikakvih grudica.

    Na kraju dodati sok pola manjeg limuna i brzo ujednačiti glazuru. Preliti preko kolača i poravnati.

Posluživanje

Držati u hladnjaku, najbolje preko noći, da se dobro stegne i ohladi.


Kolač sam nazvala happy jer je domaćica sretna što je brzooo gotova, degustatori su sretni...a i sam kolač je sretan jer lijepo izgleda, hehehe :)

(http://www.coolinarika.com)





0 komentari:

Objavi komentar