Sastojci
Tamni dio
Tamni dio
- 6 jaja
- 6 kašike šećera
- 6 kašike brašna
- 2 kašike kakaa
- 6 kašika hladne vode
- 1 kašika praška za pecivo
Bijeli dio
- 6 bjelanjaka
- 6 kašika šećera
- 1 kašika octa
Krema
- 6 žumanjaka
- 150gr šećera
- 50ml mlijeka
- 3 vanil šećera
- 250gr margarina
- 100gr prah šećera
Priprema
Tamni dio - Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli.Dodati šećer i miksati te dodavati žumanjke te vodu.Kada se sve sjediti dodati suhe sastojke(brašno,kakao i prašak za pecivo)
Podijeliti na pola i peći u srednjem lumu na 180°C do pola.Kada se ispeče do pola na njega sipati pola bijeloga dijela i ispeći do kraja.Tako ponoviti isto i drugu koru.Kada se stavi bijeli dio smanjiti temperaturu pećnice na 150°C
Bijeli dio - Bjelanjke izlupati sa malo soli da budu čvrsti,postupno dodavati šećer(koristila sam prah šećer ali u originalnom receptu piše kristal)te na kraju dodati ocat.
Krema - Izmiksati žumanjke sa šećerom,vanil šećerom i mlijekom.Staviti u posudu i kuhati na pari.Kada se dobije gušća smjesa skinuti kremu i preliti u drugu posudu.Ohladiti.Izmiksati margarin s prah šećerom te dodati kremu i sve lijepo sjediniti.
Slagati koru,kremu,koru,kremu i gore možete staviti glazuru i naribati čokoladu
Posluživanje
Kolač dobro ohladiti i poslužiti,odlično ide uz kavu
0 komentari:
Objavi komentar