utorak, 1. srpnja 2014.

Fantazija

 
Sastojci

      Tamni dio
  •      6 jaja
  •      6 kašike šećera
  •      6 kašike brašna
  •      2 kašike kakaa
  •      6 kašika hladne vode
  •      1 kašika praška za pecivo
    Bijeli dio
  •      6 bjelanjaka
  •      6 kašika šećera
  •      1 kašika octa
    Krema
  •      6 žumanjaka
  •      150gr šećera
  •      50ml mlijeka
  •      3 vanil šećera
  •      250gr margarina
  •      100gr prah šećera

Priprema

  

    Tamni dio - Izmiksati bjelanjke sa prstohvatom soli.Dodati šećer i miksati te dodavati žumanjke te vodu.Kada se sve sjediti dodati suhe sastojke(brašno,kakao i prašak za pecivo)

    Podijeliti na pola i peći u srednjem lumu na 180°C do pola.Kada se ispeče do pola na njega sipati pola bijeloga dijela i ispeći do kraja.Tako ponoviti isto i drugu koru.Kada se stavi bijeli dio smanjiti temperaturu pećnice na 150°C
  
    Bijeli dio - Bjelanjke izlupati sa malo soli da budu čvrsti,postupno dodavati šećer(koristila sam prah šećer ali u originalnom receptu piše kristal)te na kraju dodati ocat.
  

    Krema - Izmiksati žumanjke sa šećerom,vanil šećerom i mlijekom.Staviti u posudu i kuhati na pari.Kada se dobije gušća smjesa skinuti kremu i preliti u drugu posudu.Ohladiti.Izmiksati margarin s prah šećerom te dodati kremu i sve lijepo sjediniti.

    Slagati koru,kremu,koru,kremu i gore možete staviti glazuru i naribati čokoladu

Posluživanje

Kolač dobro ohladiti i poslužiti,odlično ide uz kavu

0 komentari:

Objavi komentar