- 225g brašna
- 60g šećera u prahu (prosejanog)
- 225g masaca hladnog iseckanog na listiće
- prstovat soli
- 150g maslaca istopljenog i prohlađenog
- 4xxl jaja
- 150g šećera
- 150g mlevenih blanširanih i oguljenih badema
- 250g malina svežih
- 50g badem listića
- 250g džema od malina
Priprema
Kora:
Pomešati sve sastojke i oblikovati testo.
U pleh dimenzija 30x20cm obložiti pek papirom i staviti testo, poravnati i ostaviti u zamrzivaču na 10 minuta.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 C oko 20 minuta.
Izvaditi iz rerne i ohladiti 5 minuta.
Namazati džem i posuti malinama.
Dok se kora peče napraviti badem nadev.
Izmešati sve zajedno, badem, jaja i šećer u multipraktiku ili mikserom zatim pre prelivanja dodati istopljeni maslac u tankom mlazu i mešati svo vreme.
Preliti preko malina i posuti listićima badema.
Peći na 180 C oko 45 minuta. Posmatrati posle 35 minuta da li je pečeno. Treba da je boja tamno zlatna i da nije premekan kad se malo pritisne centar.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi do kraja, seći i uživati u božanstvenom ukusu.
NAPOMENA:
* možda vam se učini čudan odnos sastojaka za koru, ništa ne menjajte.
* badem sam dodatno isitnila u mlinu za kafu pa je bio konzistencije badem brašna
* recept je od Nigelle Lowson
* badem listiće treba popržiti na teflonskom tiganju pre stavljanja i ohladiti
(http://www.coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar