petak, 27. lipnja 2014.

Zla pahuljica



 Sastojci

    Biskvit:
  •      6 jaja
  •      5-6 žlica smeđeg šećera
  •      korica 1 neprskanog limuna
  •      korica 1/2 neprskane naranče
  •      200 g mljevenih badema
    Krema:
  •      4 dl vrhnja za šlag
  •      300 g grčkog jogurta
  •      cca 2 žlice agavinog sirupa
    Dodir (ribi)zla a.k.a. umak:
  •      cca 6 dl ribizla
  •      2 žlice višnjevače
  •      cca 1 žlica agavinog sirupa

Priprema

    1

    Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. Žutanjcima dodajte 2-3 žlice šećera i naribanu koricu agruma pa sve pjenasto izmiješajte. U dobivenu masu umiješajte mljevene bademe.
    2

    Bjelanjke i 3 žlice šećera izmiksajte u čvrst snijeg. 2-3 žlice snijega izmiješajte sa smjesom žutanjaka i badema (da ju razmekšate), a potom lagano umiješajte ostatak snijega (ručno!).
    3

    Dobivenu masu izlijte u pleh cca 20x30 cm na dno kojeg ste stavili pek papir. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici – ovdje na 165°C (ventilatorsko grijanje), 25 min. Vrijeme i temperaturu pečenja prilagodite svojoj pećnici.
    4

    Dok se biskvit peče, napravite umak. Ribizle očistite od peteljki (tako očišćenih sam imala 6 dl) pa ih ispirjajte na srednjoj vatri dok višak tekućine ne ispari. Kod mene je to trajalo 20ak minuta (u široj posudi).
    5

    U ribizle umiješajte višnjevaču, maknite s vatre i prohladite par minuta. Potom protisnite kroz cjedilo da odstranite sjemenke. Dobiveni pire zasladite po želji. Moj cilj je bio zadržati kiselkasto veselje ribizla pa sam dodala nepunu žlicu agavinog sirupa, tek toliko da se ne onesvijestimo. ;)
    6

    Za kremu izmiksajte vrhnje u mekši šlag pa mu dodajte agavin sirup i jogurt. Još kratko miksajte da dobijete čvršću kremu (meni bude mrvu čvršća od šlaga kojeg inače stavljam na kolače).
    7

    Na ohlađen biskvit rasporedite nekoliko žlica kreme, da ga prekrijete. Neka krema ne bude ravnomjerno zaglađena, već malo 'krvgava'. Na tako pripremljenu podlogu žlicom 'razbacajte' hrpice voćnog umaka. Potom dodajte još kreme (žlicom, bez poravnavanja) i ponovite dio s umakom. Na vrh stavite ostatak kreme i lagano poravnajte.

0 komentari:

Objavi komentar