petak, 27. lipnja 2014.

Bosanski "zlatni dukati"


 Sastojci


    ZA TIJESTO:
  •      2 jaja
  •      100g. šećera u prahu
  •      1 vrećica vanilin šećera
  •      100ml. suncokretova ulja
  •      100g. maslaca izrezanog na listiće
  •      300g. finog glatkog brašna
  •      100g. pšenične krupice-griza
  •      1/2 vrećice praška za pecivo
    ZA ŠERNI SIRUP(AGDU):
  •      500g. šećera
  •      500ml. vode
  •      1 vrećica vanilin šećera
  •       sok od jednog limuna
  •     za ukrašavanje polovina oraha

Priprema


    ZA TIJESTO:

   

    1Pjenasto miksajte jaja,sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.Glatko i pšenično brašno-krupicu-griz pomiješajte s pola vrećice praška za pecivo.U pjenasto umućena jaja sa šećerom,dodajte ulje i maslac izrezan na kockice ili listiće kako vam je lakše.Sve sastojke sjedinite.Po potrebi dodajte 1-2 žlice kiseloga vrhnja i formirajte kuglu-lopticu,koju zamotate u prozirnu foliju i 10-tak. minuta ostavite da "odmara"ne mora u frižideru..
    2
    Formirano glatko tijesto,rukama oblikujte u valjak,pa izrežite na jednake dijelove
    3

    Rukama oblikujte male loptice-kuglice ,i u sredinu svake stavite polovinu oraha.

    Pecite na 180C-20-tak. minuta,da dobiju lijepu zlatnu boju,ali pazite da vam se ne prepeku.
    4

    U međuvremenu dok se kolačići peku vi pripremite šećerni sirup-agdu,šećer,vanilin šećer i vodu stavite na vatru da proključa,dodajte limunov sok,i ostavite da se sirup prohladi,mora biti mlak,pečene kolačiće izvadite iz pećnice i lagano svaki prelijte sa zaljevom.Ostavite ih da se dobro ohlade.

    Drugi dan su najukusniji,kad odstoje.

0 komentari:

Objavi komentar