Sastojci za biskvit:
- 4 jaja
- 4 kašike smeđeg šećera
- 1 vanil šećer
- 4 kašike brašna
- 1 kašika gustina
- 2 kašike kakaa
- 100 ml ulja
- prstohvat soli
Fil s jagodama:
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 šlagfix
- 300-350 g svježih jagoda
- par kapi arome jagode
Ganache:
- 150 ml slatkog vrhnja
- 100 g tamne čokolade
Vrijeme pripreme: 40 min
Težina: Jednostavno
Pećnicu zagrijati na 180C. Za biskvit izmiksati žumance sa šećerom i vanil šećerom, dodati i umiksati ulje, te na dva puta dodati prosijanu smjesu od brašna, gustina i kakaa. Bjelanjke izmiksati u čvrsti snijeg s malo soli i lagano špatulom umiješati u nastalu gustu i ljepljivu smjesu od žutanjaka i kakaa (najprije umiješati dvije kašike bjelanjaka da se smjese sjedine, a potom umiješati i ostatak bjelanjaka).
Protvan za pečenje (30x20cm) prekriti papirom za pečenje i ravnomjerno rasporediti smjesu. Peći 20-ak minuta, provjeriti čačkalicom kad je biskvit pečen. Izvaditi iz protvana, odvojiti papir za pečenje i pustiti da se biskvit ohladi. U međuvremenu napraviti fil.
Slatko vrhnje izmiksati sa šlagfixom, doodati aromu i sjeckane jagode, još malo izmiksati i rasporediti preko ohlađenog biskvita, kojeg ste nakon hlađenja vratili u protvan. Staviti u hladnjak dok pripremite ganache.
Slatko vrhnje staviti na laganu vatru, pa prije nego što zakuha dodati komadiće čokolade, maknuti s vatre, pričekati par minuta da se čokolada rastopi, a potom izmiješati da se rastopi do kraja. Preliti preko biskvita i ohladiti u hladnjaku prije serviranja.
Posluživanje
Rezati na kocke i po želji na vrh svake staviti jednu jagodu.
(coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar