Sastojci
ŠARE NA ROLADI:
1 bjelanjak
30 gr šećera
40 gr brašna
20 gr omekšalog maslaca
BISKVIT:
4 jaja
½ šećera
60 gr otopljenog maslaca
½ šalice brašna
¼ šalice kakao praha
prstohvat soli
GANAŽ KREMA:
200 gr bijele čokolade
200 ml šlaga
Način pripreme
PRIPREMA UZORKA:
- U maloj zdjelici mikserom izmješajte bjelanjak s brašnom, maslacem i šećerom.
- Ukoliko se odlučite raditi uzorke u boji, podijelite smjesu i obojajte u željenu boju, naravno jestivim bojama.
- Na tepsiju za pečenje( moja je promjera 33 x 34 cm) postavite masni papir, te razmažite smjesu do polovine tepsije, može i malo više. Nije potrebno raditi uzorke po cijeloj površini jer se svejedno sve srola u roladu.
- Sa rebrastim češljem za ukrašavanje povlačite po smjesi, da bi dobili prugasti dojam. Tako sam ja radila, a vi naravno možete po želji.
- Stavite cijelu tepsiju sa uzorkom u zamrzivač barem 15 min, da se dobro stisne i održi čvrstinu kada se bude polijevo biskvit preko šara.
- Ako se odlučite za neku drugu varijantu šaranja, sliku postavite ispod masnog papira tako će se prozirati i moći ćete crtati, a prije preljevanja smjese za biskvit izvadite sliku postavljenu ispod masnog papira.
PRIPREMA GANAŽ KREME:
- Ukoliko ste se odlučili za ovu kremu, bilo bi dobro pripremiti ju prvu da se hladi dok pripremate ostalo.
- Šlag stavite na vatru, ali nije potrebno da prokuha, već da ostvari temperaturu do samog vrenja zbog čokolade.
- Prelijte preko iskidane čokolade i laganim pokretima miješajte sve dok se ne istopi.
- Možete smjesu staviti u frižider da se stisne dok pripremate ostalo.
- Kada se ohladi i malo stisne, možete premazati biskvit.
PRIPREMA BISKVITA:
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U bjelanjke dodajte prstohvat soli i izradite ga u čvrsti snijeg.
- Žumanjke pjenasto izradite sa šećerom.
- Žumanjcima dodajte otopljeni maslac, brašno i kakao.
- Na kraju lagano kuhačom umiješajte izrađene bjelanjke.
- Pripremljenu smjesu za biskvit salijte što brže i u što manje poteza preko zamrznutih šara.
- Biskvit pecite na 200 stupnjeva 10 min, pazite da se ne presuši inače zna pucati kod rolanja.
- Papir za pečenje posipajte šećerom u prahu i čim izvadite pečeni biskvit prebacite ga na taj papir.
- Skinite masni papir sa površine biskvita, ostavite da se ohladi.
- Papir koji ste skinuli, potrebno je da ga okrenete na suprotnu stranu (gdje nema tragova biskvita)postavite ga na biskvit i sve zajedno okrenite, tako da vam ostane okrenuta površina bez šara.
- Premažite biskvit sa kremom i srolajte.
Izvor: domacica.net
0 komentari:
Objavi komentar