nedjelja, 27. travnja 2014.

Moka panj torta

Moka panj torta

Sastojci:

Kora:
  • 50 g putera
  • 6 jaja
  • 190 g šećera
  • 190 g brašna

Poslastičarski krem:
  • 1 vanila
  • 500 ml mleka
  • 150 g šećera
  • 4 žumanceta
  • 2 kašike brašna

Moka krem:
  • 70 ml espresa 
  • 30 g šećera
  • 160 g tamne čokolade
  • 500 g putera 
  • 120 g šećera u prahu
  • 500 g poslatičarskog krema

Za ukrašavanje:
  • šišarke od marcipana
  • čokoladni listovi imele
  • kandirana kora pomorandže
  • ribizle
  • pekan orasi
  • šećer u prahu

Priprema:

Kora:

Jaja pjenasto izmutiti mikserom i dodati šećer. Nakon toga dodavati polako brašno iz cediljke (ne sve odjednom) i ručno miješati da se sjedini. Kad je brašno sjedinjeno doda se otopljeni puter. U pleh od rerne položen sa pek papirom preliti smjesu i peči na 200°C 6-10 min.

Poslastičarski krem:

Odvojiti polovinu mlijeka i kuhati na pari dok ne počne vreti. Od ostale polovine mlijeka sastaviti šećer, brašno, žumanca i jednu dozu vanil arome. To promiješati kao smjesu za puding i sipati u mlijeko na pari koje je počelo vreti i tako dalje sve skupa kuhati na pari dok ne postane gusto kao puding. Kad je poslastičarski krem gotov na pari, prekriti ga sa prozirnom folijom i ohladiti dobro!

Moka krema:

Puter otopljen na sobnoj temperaturi pomiješati sa šećerom u prahu i mikserom miješati dok se ne dobije glatka smjesa. Zatim dodati ohladjeni poslastičarski krem kojeg ćemo prvo dobro pomiješati. Dodajemo moka ekstrakt ili jaču ekspres kavu u koju smo stavili onih 30 g šećera. Dalje miješati i na kraju dodati otopljenu čokoladu na pari. 

Kada je krema gotova premazati je preko biskvita koji smo tek izvadili iz rerne. Jedan uzdužni dio od biskvita odrezati za djelove panja koji se kasnije učvršćuju na roladu. Zamotati roladu u foliju za održavanje svježine (celofan). Svezati rubove i tako gotovu roladu staviti u frižider da se krema stisne a u međuvremenu ponoviti postupak sa dve male rolade koje će biti kao ukras panju na kraju.

Kada se rolada ohladila za nju ćemo čaćkalicama pričvrstiti one dve male rolade kao kvrge na panju i sve pokriti sa moka kremom od ostatka fila. Zatim čackalicom ili nožem ili pak vilicom vući po kremi da ostanu žlijebovi i da izgleda kao kora drveta.

Ukrašavanje:

Ja sam preko kreme na kori stavila pekan isjeckane orase i višnje iz kompota. Ako netko ne voli ne mora, može samo namazati kremom!

zaboravila sam naglasiti kad je poslasticarski krem gotov na pari,prekriti ga sa prozirnom folijom i ohladiti dobro!

Izvor: cupavci.net

0 komentari:

Objavi komentar