petak, 25. travnja 2014.

Eplasukuladi (kolač s jabukama i čokoladom)



Sastojci

  • TIJESTO:
  • čokolada za kuhanje: 200 g
  • brašno: 230 g
  • prašak za pecivo: 1 vrećica
  • soda bikarbona: 1 ravna žličica
  • jabuke: 600 g
  • limunov sok: 3 žlice
  • šećer: 200 g
  • maslac ili margarin: 150 g
  • jaja: 3
  • šećer: 2 žlice
  • cimet: 1 – 2 žličice

Priprema

Čokoladu naribati. Brašno, prašak za pecivo i sodu bikarbonu dobro izmiješati. Jabuke oguliti, očistiti od koštica, narezati na kocke, poprskati sokom od limuna i izmiješati. Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (28 cm) namazati maslacem i posuti brašnom. Maslac ili margarin (sobne temperature) zajedno sa šećerom mikserom kremasto izraditi (oko 5 minuta). Dodavati jedno po jedno jaje neprestano miješajući. Na kraju umiješati mješavinu brašna i kratko izmiješati.
Polovinu tijesta malom žličicom stavljati u kalup i vilicom po kalupu ravnomjerno raspodijeliti (po potrebi vilicu umakati u brašno, kako bi lakše razvukli tijesto po kalupu). Po tijestu raspodijeliti jabuke, posuti sa 2 žlice šećera, cimetom i 150 g naribane čokolade. Preostali dio  tijesta na isti način (kao i prvi dio) raspodijeliti po jabukama i staviti peći 45 minuta. Zatim kolač izvaditi iz pećnice, posuti preostalom čokoladom (50 g) i nastaviti peći 4 – 5 minuta. Pečeni kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi. Odvojiti od kalupa i prebaciti na tanjur.
Savjet: Kolač je najukusniji ako se još topao jede i uz njega šlag servirati.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

    0 komentari:

    Objavi komentar