srijeda, 2. srpnja 2014.

Višnja kocke

Sastojci

    PRHKO TIJESTO
     250 gr brašna
     1/2 kesice praška za pecivo
     1/2 pakovanja margarina
     2 velike kašike milerama ili pavlake
     3 kašike šećera
     2 velike kašike mljevenih oraha
     2 velike kašike kakaa ili čokolade u prahu
     1 kom. žumanjka
     1 kesica vanilin šećera
     1 mala kašika ruma
      korica od limuna
    KREMA
     1/2 l mlijeka
     2 kesice pudinga od vanilije
     400 gr milerama (20%)
     8 kašika šećera
    FIL OD VIŠANJA
     150 ml vode
     4 velike kašike šećera
     1 velika kašika gustina
     1 kesica vanilin šećera
     1 veliki tanjir višanja


Priprema


    1

    PRHKO TIJESTO:

    Sjediniti sastojke i izraditi prhko tijesto te ostaviti ga u frižider da odstoji oko 1 sat.

    Razviti tijesto u tepsiji veličine 20-35 (prethodno je pobrašniti i pouljiti). Tijesto viljuškom izbosti, staviti u zagrijanu pećnicu i peći na 200 stepeni 20-25 minuta.
    2

    KREMA:

    Skuhati puding u mlijeku. U vruć puding dodati mileram i sve dobro izmiksati,  a ako nije dovoljno slatko dodati još 1-2 kašike mljevenog šećera.

    Vruću kremu preliti preko prhkog tijesta i poravnati ga (ja sam tijesto prethodno premazala đemom od višanja).
    3

    FIL OD VIŠANJA:

    U vodu dodati šećer i vanilin šećer. U prokuhalu smjesu dodati višnje i ostaviti da malo prokuha. U smjesu sa višnjama dodati razmućen gustin i stalno miješati. Pohladiti fil i rasporediti ga po kremi od kolača i ostaviti u frižider da prenoći.

(http://www.coolinarika.com/)

0 komentari:

Objavi komentar