Sastojci
- 2 dl ulja
- 7 dl toplog mleka
- 40 gr svezeg kvasca
- 1 jaje
- 10 gr vanilije secera
- 2 zlice secera
- 2 zlicice soli
- 1 kg brasna
- ....premaz....
- 1 zlicica ulja
- 2 zumanjka
- za posut so ili susam
- ekstra brasna za radnu povrsinu
Priprema
U toplo mleko rastopiti secer i namrviti kvasac. Neka stoji sa strane
U posudu za mesanje pomesati sve suve sastojke ( brasno, sol i vaniliju secer ), dodati kvasac, 1 jaje, , ulje i ostatak mlakog melka. Mesati posle svakog dodavanja sastojaka. Testo treba da bude kompaktno, mekano i lepljivo i to vas netreba da brine jer tako treba da bude. Raditi nauljenim rukama ili brasnjavim. Odma testo podeliti na 5 ili 8 delova. Podeljeno testo staviti na pobrasnjenu povrsinu, prekriti i neka se udvostruci oko 1 sat.
Nadoslo testo na pobreasnjenoj radnoj povrsini ( 5 delova ) razvaljat na 30 cm za vece kiflice ili 20 cm ( 8 delova ) za manje kiflice. Svaki deo preseci na osam delova. Uviti u kiflicu i redjati u pleh oblozen pek - pairom. Neka stoje jos 20 minuta.
Kiflice premazati mesavinom ( zumanjka i ulje ). Posoliti ili posuti susamom. Peci na 200 stepeni ca 15 - 20 minuta.
(http://www.coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar