Sastojci
Kora (X3 za kalup prečnika 28cm):
- 4 xxl belanca
- 4 kašike šećera
- 1 ravna kašika brašna
- 1 kašičica ulja
- na vrh kašičice prašak za pecivo
- grilijaž za 3 kore 110g lešnika mlevenih pečenih oguljenih +130gšećera
- za 1 koru 1/3 grilijaža to je oko 70g
- 12 žumanaca
- 250g šećera
- 750 ml mleka
- 120g gustina
- 125g maslaca sobne temperature
- 250ml slatke pavlake mlečne
- 500ml slatke pavlake +2 krem fixa
- 300 g šećera
- 220g lešnika pečenih oguljenih krupnije seckani
- dekoracija šlag pena ili ganache
Priprema
1 priprema šne za koru
Mikserom umutiti u čvrst šne belanca sa malo soli dodavati postepeno šećer i mutiti dok se ne istopi.Dodati po deo grilijaša od lešnika i mešati odozdo prema gore kutlačom, dodati postepeno i ostatak lešnika. Smesu usuti u okrugli pleh veličine 28 cm koji je na dno stavljen pek papir. Poravnati i peći dok kora dobije zlatno braon boju i pri pritisku prsta vraća se u isto mesto i ne lepi se. Test čačkalicom u centar kore, ako je suva gotov je biskvit. Ponovite isto za ostale 2 kore. Meni su se pekle za 20 min na dva nivoa, prilagoditi svojoj rerni. Izvaditi iz pleha odlepiti pek papir i ohladiti na rešetki za hlađenje.
Žuti fil:
Staviti 625 ml mleka da provri, žumanca mikserom umutiti sa šećerom dok ne pobele i u volumenu se ne povećaju , posebno izmutiti u hladnom mleku (onih 125 ml) gustin, pa dodati žumancima i izmešati. Provrelo mleko u tankom mlazu dodavati u žumanca i neprestano mikserom mutiti. Sve ponovo vratiti u šerpu sa debelim dnom na tihoj temeraturi, i mešati žicom slično kao za puding dok se smesa ne zgusne, stvoriće se grudvice samo nastavite mešati razbiće se. Prekriti folijom i ostaviti da se ohladi.
Mikserom umutiti u puter penasto, smesu sa žumancima ohlađenu skroz izmešati mikserom, pa dodavati po kašiku u puter. Sve dobro izmiksati dok se ne izjednači. Umutiti mikserom slatku pavlaku u šlag i kašikom umutiti u prethodnu smesu od žumanaca i putera.
Grilijaž:
Postupak za grilijaž:
U šerpi sa debljim dnom sipati šećer i istopiti u svetli caramel, odmah usuti lešnike još malo izmešati I izliti u pouljeni pleh. Ohladiti dobro pa samleti na mašini za orahe.
Za fil postupak je isti samo se stavljaju krupniji lešnici, ja sam to sve u chop chopu na kraju ustitnila.
Za grilijaž fil: Pažljivo umešati grilijaž u umućenu slatku pavlaku.
Filovanje:
Na tanjir staviti koru-1/3 žutog fila, polovinu grilijaž fila koru i tako do kraja. Premazati gornju koru i oko torte sa filom i ohladiti tortu najbolje preko noći. Ukrasiti šlagom ili posuti grilijažom.
6 Grilijaž fil
NAPOMENA:
* grilijaž pripremite dan ranije
za fil sa slatkom pavlakom bi trebalo da su krupniji komadići ali ja sam u chop-chopu usitnila
* kore su kao med tope se u ustima
* maslac je Imlek
* slatka pavlaka mlečna 36 % m.m. Imlek
* ukrašeno je šlag penom sa kiselom vodom i posuto sa grilijažom
(http://www.coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar