Sastojci
biskvit:
- 100g šećera+1 vanilija burbon šećer
- 150 g glatkog brašna
- 40 g kakaa u prahu
- 1 žličica mljevene kave
- 2 žličice praška za pecivo
- 2 jaja
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 150 ml kipuće vode
čokoladna muss krema:
- 200 g tamne čokolade
- 20 g maslaca
- 1 žlica mlake vode
- 1 žličica mljevene kave
- 250 ml vrhnja za šlag
malina krema:
- 300 g svježih malina
- 1 limun šećer+1 žlica šećera
- 100 ml soka od malina ili šumsko voće
- 120 ml vrhnja za šlag
- 200 g svježih malina
bijela muss krema:
- 200g bijele kuverture
- 1 žlica soka od limuna
- prstohvat soli
- 250 ml vrhnja za šlag
čokladna glazura:
- 130 ml vrhnja za šlag
- 100 g tamne čoklade
Priprema
1
Pripremite biskvit.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
Bjelanjke sa prstohvatom soli i polovicom šećera 50g istucite u čvrst snijeg.
U žumanjke dodajte vanilija burbon šećer i ostalih 50g šećera i tucite na najjačoj brzini 2-3 min.dok se smjesa ne zgusne i posvijetli.
Dodajte ulje,mlijeko.
Pomiješajte,pa dodajte brašno + prašak za pecivo i pola kakaa u prahu,mljevenu kavu.
Pomiješajte i dodajte pola kipuće vode.
Pomiješajte i dodajte ostatak kakaa i na kraju kipuću vodu.
Miksajte da se sve sjedini i umiješajte ručno snijeg od bjelanjaka.
Stavite peći na 170C-35 min. ili na 180-25 min.
Kalup je okrugli veličine 26cm.
Provjerite čačkalicom da li je pečeno.
Đem od maline ili brusnice razrijedite sa malo mlake vode i premažite po vrućem biskvitu.
Biskvit ohladite u hladnjaku.
2
Za čokoladnu muss kremu čokoladu sa malo maslaca topite na laganoj vatri.
U mlakoj vodi pomiješajte kavu i dodajte u čokoladu.
Istucite šlag do pola i ulijevajte mlaku topljenu čokoladu.
Tucite lagano dok se ne poveže smjesa.
Premažite po biskvitu.
Stavite na hlađenje.
3
Dok vam se peče biskvit možete napraviti žele od malina koji nam je baza kreme od malina.
Maline operite i zblendajte sa sokom od malina ili šumskog voća.
Stavite u cijedilo i procijedite sok da vam ostanu samo sjemenke.
Dobiveni sok preselite u posudu za kuhanje i stavite skupa sa šećerom kuhati na srednju vatru.
Oduzmite 100 ml soka i razmutite gustin.
Razrađeni gustin ulijte u sok i ukuhajte dok se ne zgusne.
Stavite hladiti i u dobro rashlađeni žele umiksajte šlag.
Mlaki žele preselite hladiti u hladnjak i kad se dobro ohladi kratko ga promiksajte,ulijte vrhnje za šlag i tucite dok se šlag ne istuće odnosno smjesa ne poveže u kremu.
Dobivenu kremu u tankom sloju premažite preko muss kreme.
Poslažite maline i premažite ostatkom kreme.
Stavite na hlađenje.
4
Za bijelu muss kremu stavite bijelu kuverturu topiti na pari ili u mikrovalnoj.
Dodajte malo soli i sok limuna,aromu vanilije.
Istucite šlag do pola i polako umiksajte bijelu čokoladu.
Premažite preko dobro ohlađene malina kreme.
Stavite na hlađenje.
5
Kad se bijela krema dobro ohladila prelijte je čokoladnom glazurom i ukrasite malinama i struganom čokoladom po sredini.
Posluživanje
Dobro ohlađenu tortu rezati na šnite i poslužiti.
(http://www.coolinarika.com)
0 komentari:
Objavi komentar