četvrtak, 3. srpnja 2014.

Carolija ukusa

 
Sastojci

     Brownie: 250 gr bele cokolade
      200 gr putera
      3 jaja
      210 gr secera
      200 gr brasna
     Panna cotta: 500 ml slatkog vrhnja ( za slag )
      200 gr bele cokolade
      50 gr secera
      1 zlicica vanilije secera
      3 lista zelatine
     Rozni krem: Za coulis:
      330 gr malina
      25 gr ocedjenog svezeg soka od narance
      30 gr secera
      6 lista zelatina
      Krema od sira:
      340 gr maskarponea
      30 gr secera
      1/2 zlice vanilije secera
     Bela krema: 300 gr creme fraiche ( moze mileram, kiselo vrhnje)
      100 gr bele cokolade
      25 gr secera
      2 do 3 zlice svezeg soka od procedjenog limuna
      2 lista zelatine
     Dekor: 150 gr malina
      1 zlica secera
      1/2 lista zelatine

Priprema


    Priprema brownie od bele cokolade:
  

    Ukopcati pecnicu da se zagreje na 175 stupnjeva.
 
    Izvagati sve potrebne sastojke koje su nam potrebni za brownie.
  

    Nauljiti malo okrugli kalup ca ( 24 cm ).
  
    Rastopiti cokoladu na pari.
  

    Rastopiti maslac.
  

    Pomesati rastopljenu cokoladu i masla.
  

    Cela jaja i secer izmiksati u gustu kremu, te dodati joj rastoljeni maslac i cokoladu, i na kraju prosejano brasno, izmiksati.
 

    Smesu za brownie istresti u pripremljen kalup i staviti peci u zagrejanu pecnicu na 175 stupnjeva i peci daljnih 25-30 minuta ( nikako duze ). Treba da je socan.
  

    Peceni brownie izvaditi iz pecnice te ukloniti sa strane da se prohladi.
  

    Priprema panna cotta:
  
    Pripremiti oklrugli kalup ( 20 cm ), malo nauljiti i ostaviti sa strane.
  

    Zelatinu namociti u hladnu vodu da omeksa ( 5 min ).
  

    Zagrevati slatko vrhnje sa secerom i vanilijom secerom do tacke vrenja.
  

    Slatko vrhjne ukloniti sa vatre, dodati izlomljenu cokoladu, i omeksalu ocedjenu od vode zelatinu. Dobro promesati da se sve  rastopi i sjedini sa vrhnjem.Ostavti sa strane da se nesto prohladi te staviti u zmrzivac na 30 minuta.
  
    Priprema rozne kreme:

    Umociti zelatinu u hladnu vodu da omeksa.
 

    Za culis od malina ( ja sam koristila zamrznute maline , odmrznuti ih na sobnoj temperaturi ), staviti u blander te ih izmiksati.
 

    Izmiksane maline zagrevati sa 30 gr secera do skoro tacke vrenja. Ukloniti sa vatre i procediti ( odstraniti semenk od malina ). Semenke ne treba baciti, ukusno i zdravo za jesti.
  

    Procedjene maline vratiti u manju serpu te ponovo malo zagrevati tek toliko da se rastopi zelatina i sjedini sa smesom. Ukloniti sa vatre, dodati omeksalu i ocedjenu zelatinu od vode , promesati da se zelatina rastopi u smesi od malina. Ukloniti sa strane
  

    Maskarponea, 30 gr secera i 1/2 zlicice vanilije secera izmiksati u krem, dodati uz miksanje coulis postepeno uljevati, sjediniti. Ostaviti sa strane
  

    Za kremu od creme fraiche:

    Namociti zelatinu u hladnu vodu.
  

    Rastopiti cokoladu na pari.
  

    Namocenu i ocedjenu od vode zelatinu rastopiti u 2 do 3 zlice zagrejanog soka od svezeg procedjenog limuna. zagrevati tek toliko da se moze zelatina rastopiti.
  

    Dodati mesavini vrhnja i secera, rastopljenu cokoladu i sok od limuna s zelatinom. Promesati da se sjedini. Ukloniti sa strane.
  

    Finalni postupak:
  

    Skinuti obruc od kalupa te izvaditi brownies na radnu povrsinu.
  

    Vrh od brownies poravnati ostrim nozem ( slasticarskim ) a ostatak od vrha brownie ne treba baciti ( jako je ukusno za jesti ). Odrezati vrha od brownie toliko koliko vam je potrebno za vas obruc od kalupa/prsten ( visina ) da mogu stati i ostali sastojci. A ako imate visoki prsten jos bolje. Ili napraviti pomopcni od plastike. U svakom slucaju treba malo poravnati i ostraniti vrh da ostane skroz beo.
  

    Vratiti brownie u kalup. Staviti prsten kalupa.
 

    Polako tanjim nozem preci pazljivo oko stjenki kalupa i dna sa panna cottom ( da se razdvoji od stranica ).
  

    Na podlogu od brownies ( na cetar / sredinu ) pazljivo preokrenuti kalup i istresti panna cottu.
  

    Prazninu izmedju panna cotte i stjenke kalupa ispuniti sa roznom kremom a ostatkom tanko premazati preko cele povrsine panacotte, poravnati.
  

    Na roznu kremu pazljivo naneti belu kremu od creme fraiche i bele cokolade, poravnati.
  

    Za dekor :

    maline izmiksati sa stapnim mikserom. zagrevati sa secerom, tek toliko da se secer rastopi. Pritisniti kroz cjedilo kako bi se ostranile kostice, rastopiti zelatinu koju smo prethodno namocili u hladnu vodu da omeksa i ocedeli od vode, promesati.
  

    Na vrh bele kreme ispricati ili naneti par tockica preljeva od malina te razvici cackalicom u zeljnu dekoraciju.
  

    Tortu ostaviti u frizider da se stisne.
  

    Prohladjenu tortu seci tankim slasticarskim nozem.

0 komentari:

Objavi komentar