četvrtak, 8. svibnja 2014.

Tuniski kolač sa narančom

kolac_od_naranci

Sastojci za podlogu:
200 gr nasjeckanih oraha
Sastojci za tijesto:  
6 bjelanjaka
malo soli
250 gr kristal šećera
150 gr marmelade od šipka
    Sastojci za kremu:
    6 žumanjaka
    200 gr kristal šećera
    2 kesice vanilija šećera sa okusom burbona
    120 gr pšeničnog griza
    500 ml mlijeka
    250 gr margarina
    2 žlice umućenog šlaga
    Za voćni premaz preko kreme:
    4 naranče
    2 žlice meda
    2 kesice svijetlog preljeva za torte
    2 dl soka od naranče i vode

    Za premaz:
    500 ml toping baze ili slatke pavlake
    Priprema:

    Orahe sitno narezati, može i blenderom. Tepsiju od rerne namazati margarinom i obložiti papirom za pečenje. Papir za pečenje, dno i stranice namazati margarinom, označiti veličinu na 28cm. x 35 cm, te cijelom označenom površinom staviti nasjeckane orahe (na papir prsta debljine).
    Priprema tijesta:
    Bjelanjke sa malo soli umutiti sa mikserom u čvrsti snijeg, dodati šećer i dobro pomiješati. Na kraju umiješati marmeladu od šipka. Umućene bjelanjke ravnomjerno premazati preko oraha u tepsiji. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150º C i peći 20 minuta.
    Pečeno tijesto lagano prenijeti  na ravnu površinu ( ne okretati jer orasi ostaju na dnu), osloboditi od papira samo stranice, a dno (gdje su orasi) ostaje na papiru. Polako prenijeti na pladanj za posluživanje i ostaviti da se ohladi.
    Priprema želiranih naranči:
    Naranče dobro oprati i naribati koricu (paziti da ne zahvati bijeli dio, jer je gorak). Potom naranče oljuštiti i narezati na sitne kockice. Narezane naranče staviti u cijedilo nad posudom i ostaviti tako pola sata da se cijede. Izmjeriti iscijeđeni sok i vodom nadopuniti do 2 dl.
    Preljev za tortu staviti u čašu, dodati narančin sok sa vodom te prometati da ne bude grudica.
    Na dno malog lonca staviti med i pripremljen preljev za torte i kuhati oko 5 minuta. Dodati narezane naranče i naribanu koricu i kuhati na laganoj vatri oko 10 minuta uz stalno miješanj da se malo želira (ne smije prokuhati). Potom ostaviti smjesu da se ohladi.

    Priprema kreme:
    Žumanjke umutiti mikserom zajedno sa šećerom i vanilija šećerom. Od 500 ml mlijeka izdvojiti 100 ml i preliti preko griza i razmutiti. Tako pripremljen griz dodati u umućena žumanca i mikserom sjediniti.
    Ostalo mlijeko zakuhati, dodati kremu od žumanjaka i griza te kuhati oko 10-15 min. Potom ostaviti kremu da se hladi.
    Umutiti šlag od toping baze ili slatke pavlake.
    U ohlađenu kremu od žumanjaka dodati razrađen margarin i mikserom umutiti. Na kraju varjačom umiješati 2 žlice šlaga.
    Tijesto prvo premazati kremom, i nožem ili koncem na kremi označiti komad kolača tako da es na kraju dobije ukupno 28 komada veličine 7 cm x 5 cm  (stranicu dužine 28 cm podijeliti na 4 dijela po 7 cm,  a stranicu dužine 35 cm. podijeliti na 7 dijelova od 5 cm). Na sredinu svakog označenog komada kolača staviti žličicu želiranih naranči. Potom na vrhu premazati šlagom i ponovo označiti komad kolača koncem ili nožem. Ukrasiti prema želji i staviti u hladnjak da se dobro ohladi.
    Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/

0 komentari:

Objavi komentar