subota, 31. svibnja 2014.

Mramorne jogurt kocke s jagodama

/slika/1536285/Sastojci
  • BISKVIT

  •  125 gbrašna
  •  ½ vrećicepraška za pecivo
  •  na vrh nožasoli
  •  100 gmaslaca sobne temperature
  •  2jaja
  •  100 gšećera
  •  1 vrećicavanilin šećera
  •  100-150 mlhladnog mlijeka
  • KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)

  •  300 gsvježih jagoda
  •  50 gšećera
  •  5 listovaželatine (ja sam dodala jos 2 + par kapi arome od jagode + vanilin secer)
  • KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)

  •  300 g svježih jagoda
  •  10 listićaželatine (ja sam dodala jos 2)
  •  750 gčvrstog jogurta
  •  120 gšećera
  •  1 vrećicavanilin šećera
  •  300 mlslatkog vrhnja za slag (moje je bilo dukatovo) - bez secera
  •  3 zlicesoka od limuna
  • za ogradicu od jagoda

  •  cca.300 gsvjezih jagoda - poslicne velicine (polovice)
  • preljev

  •  2 vrećicepreljeva za torte (prozirnog tj. bijelog - u orginalu je 1/2 vrećice ) - pripremiti po uputama na vrećici
  •  cca 200 gsvjezih jagoda (polovice)
  • ukrasavanje

  •  mrvice od cokolade

Priprema

Težina:
  • Jednostavno
BISKVIT
  1. 1
    Brašno, prašak za pecivo i sol staviti u veću posudu i izmiješati. Maslac narezan na listiće, jaja, šećer i vanilin šećer dodati mješavini brašna te mikserom izraditi.
  2. 2
    Ukljuciti pecnicu na 200 (ja sam na 180), obloziti pleh pek papirom.Tijesto staviti u pleh (dimenzije 34 x 24 tj. nek vam bude 30-ak i nesto puta dvadesetak i nesto), izravnati i peći oko 18 minuta do zlatno zute boje
  3. 3
    Biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi. Biskvit preliti hladnim mlijekom.
  4. KREMA 1. (KREMA OD JAGODA)
  5. 1
    Zelatinu namociti u vodi te ostaviti je da nabubri.
  6. 2
    Jagode oprati i ocistiti te u blenderu usitniti da se dobije kasica. Dodati secer te opet problendati da se sjedini.
  7. 3
    Zelatinu ocijediti i otopiti na laganoj vatri. Dodati 4 zlice kasice od jagoda te sjediniti. Nakon toga preliti zelatinoznu smijesu u ostatak kasice od jagoda. Sjediniti te kremu ostaviti sa strane
  8. KREMA 2. (KREMA OD JOGURTA)
  9. 1
    Zelatinu namociti u hladnoj vodi da nabubri.
  10. 2
    Slatko vrhnje za slag cvrsto izraditi.
  11. 3
    Jogurt, secer, vanilin secer i limunov sok mikserom dobro izraditi.
  12. 4
    Zelatinu zagrijati na laganoj vatri sa 2 zlice kreme od jogurta. Dobro sjediniti da se dobije kompaktna smijesa. Dodati kremi od jogurta neprestano mjesajuci i sjediniti.
  13. 5
    Dodati u kremu od jogurta tuceno vrhnje za slag i sve sjediniti
  14. SLAGANJE KOLAČA
  15. 1
    Rubom pleha na biskvit uz rub posloziti polovice jagoda (prerezanu stranu okrenuti prema plehu).
    Premazati biskvit jogurt kremom. Dodati hrpice zlicom kreme od jagoda. Isarati laganim pokretima vilicom kremu od jagoda po kremi od jogurta.
  16. 2
    Dodati drugi dio kreme od jogurta i na nju hrpice kreme od jagoda te ponoviti postupak sa saranjem vilicom da se dobije motiv mramora.
    Zadnjim dijelom kreme od jogurta lagano i pazljivo prekriti "crvene dijelove kolaca" tj. kolac izravnati kremom od jogurta.
  17. 3
    Staviti na hladjenje da se stisne!

    Nakon sto se je stisnulo poloziti polovice jagoda po povrsini kolaca te pripremiti preljev za torte po uputama na vreciti. Preliti ga preko kolaca.

    Staviti da se dobro ohladi i uzivati u laganom osvjezenju.

    Dobar tek!

Posluživanje

Obje kreme su dosta tekuce, ali one se u postupku hladjenja stisnu (ja sam bila nevjerna, jer nisam imala vagu kraj sebe pa sam odokativno uzimala sastojke te sam dodala po jos 2 listica zelatine u obje kreme, no sigurna sam da je moglo i bez toga - u receptu su bez tih ukupno 4 listica zelatine - 2 u svaku kremu)

Crte na kolacu sam dobila od cokoladnih mrvica. Kad sam skuhala preljev za torte prvo sam zlicom lagano prelila preko svake crte da se ne bi pomaknula pa zatim sam preljev prelila preko kolaca i fiksiranih crta.

Kolac se moze peci i u obliku torte (kalup 26-28).

Kolac se nakon vadjenja moze ukrasiti po vanjskim rubovima biskvita sa zvijezdicama od tucenog slaga.

Kolac se moze raditi i bez preljeva samo moze krace stajati jer se jagode sa preljevom konzerviraju

0 komentari:

Objavi komentar