nedjelja, 18. svibnja 2014.

Orehnjača i makovnjača od prhkog tijesta

orahnjaca i makovnjaca prhka Orehnjača i makovnjača od prhkog tijesta

Sastojci za prhko tijesto:

  • 1 maslac
  • 2 jaja
  • 3 žlice šećea
  • 1 dl kiselog mlijeka
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • Malo ribane korice limuna
  • brašno po potrebi
Za nadjev:
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g mljevenog maka
  • 200 g šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 2 vanilin šećera
Priprema:
Maslac i šećer izmiksati, te dodati ostale sastojke i promiješati. Brašno dodavati dok dobijete srednje tvrdo tijesto, tako da se odvaja od ruke. Tijesto podijeliti u 4 dijela i pustiti toliko da stoji dok pripremite nadjev.
Mlijeko i šećer prokuhati, skinuti s vatre i dodati vanilu.
Zatim mlijeko sipati u orahe i mak, pola u jedno pola u drugo, nadjev
nesmije biti prerijedak. Tijesto razvaljati tanko, namazati po cijelom tijestu nadjev, te ga pomoću stoljnjaka zarolati. Za tijesto s orasima možete po želji premazati đemom, ako je gust razblažiti ga vrućom vodom.
Tepsiju obložiti papirom, pa složiti u razmaku da se nebi previše jedna za drugu priljubile. Rernu predhodno zagrijati na 220 C i kad stavite odmah smanjiti temperaturu na 180 C i peći do svijetle boje, pa opet smanjiti na 120 C. Sve ukupno pečenje 35 min. Kada je gotovo odmah namazati obilato maslacem, te obilato posuti šećerom u prahu. Prijatno uz ovu ukusnu poslasticu.
(http://tortekolaci.com/)

0 komentari:

Objavi komentar