srijeda, 7. svibnja 2014.

Orahnjača

orahnjaca_recept

Orahnjača je slastica koja se priprema u raznim svečanim prigodama, a priprema se od dizanom tijesta s nadjevom od mljevenih oraha.
Sastojci za prhko tijesto:
  • 400 gr brašna
  • 200 gr maslaca
  • 50 gr šećera
  • 2 žumanjka
  • 180 gr kiselog vrhnja
  • 1 prašak za pecivo
  • naribana korica od jednog limuna
Kremasto umutiti maslac sa žumanjcima i šećerom, potom umiješati vrhnje i naribanu limunovu koricu. Brašno prosijati zajedno sa praškom za pecivo te pomiješati sa smjesom od žumanjaka. te umijesiti prhko tijesto i staviti ga hladnjaku na pola sata.
Nadjev za orahnjaču
  • 300 gr mljevenih oraha
  • 250 gr šećera1 vanilija šećer
  • 100 ml vrelog mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 2 bjelanjka
Mlijeko prokuhati i sa njim preliti pomiješane orahe, šećer i vanilija šećer. Dodati rum i čvrsto tučeni snijeg od bjelanjaka te ostaviti smjesu da se ohladi. Tijesto podijeliti na tri dijela i svaki dio razvit, premazati nadjevom, zarolati i staviti na pleh za pečenje. Peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 200ºC. Gotovu orahnjaču posuti sa šećerom u prahu.
Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/

0 komentari:

Objavi komentar