Sastojci za prhko tijesto:
250 gr oštrog brašna
170 gr maslaca ili margarina
100 gr kristal šećera
½ kesice praška za pecivo
1 kesica vanilija šećera
4 žumanca
Za prvi nadjev:
150 gr mljevenih oraha
3 žlice kristal šećera
malo ruma
Za drugi nadjev:
500 gr svježeg sitnog sira
250 gr kristal šećera
1 kesica vanilija šećera
2 prepune žlice oštrog brašna
4 bjelanjka
100 gr kandiranih brusnica ili suhog grožđa
Priprema prhkog testa:
Brašno prosijati sa praškom za pecivo i dodati maslac ili margarin narezan na listiće, kristal šećer i vanilija šećer te rukama izraditi da se dobro razmrvi maslac ili margarin.
Dodati žumanjke i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min.) Od ove količine namirnica dobila sam 600 gr. testa. Tijesto podijeliti na 2 jufke (kore) iste težine.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18 cm x 30cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Prvu jufku tijesta razviti na dimenziju 18cm x 30cm.
Tijesto se veoma lako razvlači i ne puca.
Tijesto namotati na oklagiju i lagano prebaciti na papir za pečenje u tepsiji i izbockati sa viljuškom.
Dodati žumanjke i rukama dobro umijesiti tijesto da bude glatko (oko 15 min.) Od ove količine namirnica dobila sam 600 gr. testa. Tijesto podijeliti na 2 jufke (kore) iste težine.
Tepsiju unutrašnjih dimenzija 18 cm x 30cm premazati margarinom i obložiti papirom za pečenje.
Prvu jufku tijesta razviti na dimenziju 18cm x 30cm.
Tijesto se veoma lako razvlači i ne puca.
Tijesto namotati na oklagiju i lagano prebaciti na papir za pečenje u tepsiji i izbockati sa viljuškom.
Priprema prvog nadjeva:
Mljevene orahe promiješati sa 3 žlice kristal šećera i rasporediti po testu u tepsiji. Orahe poprskati sa rumom.
Priprema drugog nadjeva:
Kandirane brusnice ili suho grožđe preliti sa vrelom vodom i pustiti da malo odstoje, da nabubre, pa iscijediti.
Bjelanjke sa malo soli mikserom umutiti čvrst snijeg. Sitan sir, kristal šećer i vanilin šećer mikserom dobro umutiti da postane glatka masa.
Umućenoj smjesi dodati snijeg od bjelanjaka i 2 prepune žlice oštrog brašna i varjačom lagano izmiješati. Na kraju dodati nabubrene i ocijeđene brusnice ili suho grožđe i varjačom lagano umutiti.
Nadjev rasporediti na orahe u tepsiji. Razviti drugi dio tijesta i staviti na nadjev od sira.
Tijesto izbockati viljuškom. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190ºC i peći 30 min.
Pečen kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti u tepsiji oko 10 minuta da se malo prohladi.
Pečen kolač lagano prebaciti na tacnu za posluživanje zajedno sa papirom za pečenje i lagano izvući papir za pečenje te pustiti da se kolač ohladi.
Bjelanjke sa malo soli mikserom umutiti čvrst snijeg. Sitan sir, kristal šećer i vanilin šećer mikserom dobro umutiti da postane glatka masa.
Umućenoj smjesi dodati snijeg od bjelanjaka i 2 prepune žlice oštrog brašna i varjačom lagano izmiješati. Na kraju dodati nabubrene i ocijeđene brusnice ili suho grožđe i varjačom lagano umutiti.
Nadjev rasporediti na orahe u tepsiji. Razviti drugi dio tijesta i staviti na nadjev od sira.
Tijesto izbockati viljuškom. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 190ºC i peći 30 min.
Pečen kolač izvaditi iz pećnice i ostaviti u tepsiji oko 10 minuta da se malo prohladi.
Pečen kolač lagano prebaciti na tacnu za posluživanje zajedno sa papirom za pečenje i lagano izvući papir za pečenje te pustiti da se kolač ohladi.
Hladan kolač preliti sa glazurom.
Napomena:
Nadjev od sira može se raditi i bez dodavanja brusnica ili suhog grožđa.
Izvor: http://www.recepti-svijeta.com/
0 komentari:
Objavi komentar