subota, 24. svibnja 2014.

Čokoladni mint tart


Sastojci:

rastopljeni maslac
250 gr brašna
125 gr putera
60 gr šećerne glazure
2 kašike kokosovog brašna
jedno žumance
1,5 kašika hladne vode
jedno bjelance
Mint glazura
300 gr bijele čokolade
150 ml vrhnja
2 kašike mint kreme
Tamna čokolada glazura:
3 puta po 100 gr pakovanja mint tamne čokolade
250 ml vrhnja

Priprema:

Premažite tepsiju (22 cm) sa rastopljenim maslacem
Pomješajte brašno, puter, šećer i kokos dok se ne naprave male grudvice.

Dodajte žumance i vodu i promješajte dok se tijesto ne sjedini.
Zatim mješavinu prenesite na radnu površinu i mjesite dok ne postane glatka, zatim oblikujte u disk.
Ostavite u frižider na 10 minuta.
Razvaljajte tijesto između dva komada papira za pečenje tako da dobijete disk debljine 3mm.
Oblikujte disk da se lijepo uklopi u tepsiju i ostavite u frižider na 20 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180C . Stavite tijesto u rernu da se peče 10 minuta, dok tijesto ne postane čvrsto.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Premažite bjelancetom da se popune pukotine u tijestu.
Da napravite mint glazuru, ubacite čokoladu u vatrostalnu posudu. Vrhnje ubacite u tavu i ostavite da
proključa, zatim prelijte čokoladu vrhnjem i ostavite 1 minutu.
Miješajte polagano i ubacite mint kremu. Prelijte preko tijesta i ostavite na 1 sat.
Da napravite glazuru od čokolade, ubacite čokoladu u vatrostalnu zdjelu, kremu stavite da proključa i
prelijte preko čokolade. Ostavite na 1 minutu. Zatim lagano promješati i preliti preko mint glazure. Ostaviti
u frižider na 3 sata i kolač je spreman ;)

(http://slatka-kuhinjaa.blogspot.com/)

0 komentari:

Objavi komentar