petak, 2. svibnja 2014.

Breskvice



Breskvice

tradicionalne-uskrsnje-breskvice

Sastojci

TIJESTO:

3 jajeta
200 gr šećera
12 kašika ulja
2 kašike ruma
2 vanilin šećera
500 gr oštrog brašna
1/2 praška za pecivo

FIL:

3 kašike marmelade od kajsija ili breskvi
2 kašike ruma
50 gr mljevenih oraha
mrvice od izdubljenih breskvica

OSTALO:

4 kašike narandžinog soka (sirupa od narandže)
nekoliko kapi jestive crvene boje (aroma maline npr.)
krupni šećer

Način pripreme
  1. Pjenasto umutite jaja sa šećerom i vanilin šećerom.
  2. U jaja postepeno dodajite rum i ulje.
  3. Nakon ruma i ulja dodajite brašno, također postepeno. Brašno prethodno pomiješajte sa praškom za pecivo.
  4. Ostavite tijesto da odstoji nekih pola sata.
  5. Nakon što odstoji od tijesta oblikujte kuglice veličine oraha.
  6. Kuglice pecite u plehu na koji ste stavili pek papir na 180 stepeni 20ak minuta.
  7. Pomiješajte sve sastojke za fil.
  8. Kada se ispeku dok su još tople izdubite ih, napunite filom i spajajte jedne na druge.
  9. Sirup od naranžinog soka pomiješajte sa nekoliko kapi jestive crvene boje.
  10. Uvaljajte breskvice u narandžin sok i onda u krupni šećer.
  11. Ostavite ih da se suše.

recept preuzet sa- domacica.net

0 komentari:

Objavi komentar