subota, 31. svibnja 2014.

12 cool zanimljivosti o jagodama

12 cool zanimljivosti o jagodama

Mirisno, sočno, savršeno voće
Mirisno, sočno, savršeno voće
1. Jagoda je najranije voće u proljeće.
2. Jagoda je rod biljaka iz porodice ruža s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu.
3. Prvi zapisi o postojanju jagoda sežu u vrijeme Rimskog carstva, kada su konzumirani plodovi Fragaria vesca, a 1454. godine nastao je prvi dokument o jagodi, radilo se o biljci u herbariju.
4. Seligra sorta jagode je najskuplja, ali i najteža! Prosječna težina ploda iznosi čak 100 grama, a na jednom grmu može dati i preko 1 kilogram ploda veličine poput mandarine.
5. Jagode su načinjene od 90 posto vode, a u 100 grama sadrže oko 35 kalorija, 0 kolesterola i 0 masti.
6. Jedan obrok jagoda (8 jagoda srednje veličine) osigurava 140 posto preporučenih dnevnih potreba vitamina C i 20 posto preporučljive dnevne doze folne kiseline koja je zapravo B vitamin topljiv u vodi.
Šaka jagoda prepuna je zdravlja
Šaka jagoda prepuna je zdravlja
7. One su najpoznatiji afrodizijak među voćem. Nazivaju ih još i voćem ljubavi.
8. Znanstvena istraživanja su pokazala da se konzumiranjem jagoda u tijelo unose tvari koje imaju ulogu otklanjanja ili transformacije štetnih proteina odgovornih za gubitak pamćenja, pogotovo kod starijih osoba.
9. U Belgiji postoji Muzej jagoda (Musee de laF raise – Wepion sur Meuse Belgique).
10. Shakespeare je opisao jagode u Othellu i iskoristio kao ukras za Desdemonin ručnik.
Shakespeare je prepoznao jagode kao voće ljubavi
Shakespeare je prepoznao jagode kao voće ljubavi
11. Indijanci su poznavali jagode i prije dolaska kolonizatora te ih i miješali u kruh. Nakon što su kolonizatori kušali taj kruh, načinili su svoju verziju i tako je nastao čuveni “jednostavni kolač od jagoda”.
12. Kraljica Anne Boleyn, druga žena Henrika VIII, koju je kasnije dao pogubiti, na vratu je imala obilježje od rođenja u obliku jagode, što su kasnije neki protumačili kao znak da je vještica.
12. Jagode se odlično slažu s tamnom ili svijetlom čokoladom pa ih s užitkom umačite u čokoladni fondue.
Jagode se odlično slažu s čokoladom
hypoteensklub.wordpress.com

0 komentari:

Objavi komentar