subota, 26. travnja 2014.

Sarma



Sastojci
  • 1 veća glavica kiselog kupusa (oko 2 1/2 kg)
  • 1 kg mljevenog mesa (miješanog)
  • 150 - 200 g suhih rebara
  • 2 srednje velike glavice luka
  • 4 - 5 češanja češnjaka
  • 150 g dimljene slanine
  • 3 žlice ulja
  • 1 žličica ljute crvene paprike
  • 1 - 2 žličice slatke crvene paprike
  • sol
  • papar
  • 1 1/2 - 2  žličice Vegete
  • 130 g riže
  • 50 - 70 ml vrele vode

  • 1 žlica masti ili 2 žlice ulja
  • 2 - 3 lista lovora
  • par zrna papra

  • 2 žlice masti ili 4 žlice ulja
  • 2 žlice brašna
  • 1 - 2 žličice slatke crvene paprike

Priprema

Suha rebra oprati, narezati na manje komade, preliti toplom vodom i ostaviti ih da budu u vodi preko noći ili najmanje 3 – 4 sata prije kuhanja, zatim vodu ocijediti. Iz kupusa izrezati korijen i listove razdvojiti. Korijene s lista pažljivo odrezati, odnosno izravnati u ravninu lista kako bi se sarma lakše motala. Ako je kupus jako kiseo, listove oprati kratko pod tekućom vodom (hladnom).
Srednji dio kupusa (male listove) narezati na rezance, kao za kupus salatu. 70 g dimljene slanine narezati na sitne kockice a ostatak na veće komade. Luk i češnjak sitno narezati. 3 žlice ulja zagrijati, dodati luk i češnjak te staklasto popržiti i ostaviti da se malo ohladi. U veću posudu staviti mljeveno meso, poprženi luk i češnjak, ljutu i slatku crvenu papriku, sol, papar, Vegetu i rižu. Preliti vrelom vodom i sve zajedno vilicom dobro izmiješati. Mješavinu probati i po potrebi dodatno začiniti. Ako su listovi jako veliki možete ih smanjiti, izrezati na željenu veličinu.
Na širi dio lista staviti nadjev, jednom uviti (prebaciti kupus preko nadjeva), zatim lijevi i desni kraj lista prebaciti preko prekrivenog nadjeva i sarmu motati tako da dobije izgled valjka. Par velikih listova ostaviti sa strane za prekrivanje sarme. U većem loncu u kojem će se sarma kuhati staviti 1 žlicu masti (ili 2 žlice ulja) i narezani kupus kratko popržiti. Polovinu narezanog kupusa izvaditi iz lonca i ostaviti sa strane. Na narezani kupus (koji je ostao u loncu) slagati naizmjenično sarmu (s tim što završni dio lista treba biti okrenut prema dolje), rebarca i slaninu. Između staviti listove lovora. Posuti narezanim kupusom i zrnima papra, prekriti listovima kupusa i zaliti vrelom vodom. Pustiti da voda zakuha, zatim temperaturu smanjiti, poklopiti i na laganoj temperaturi kuhati 2 – 2 1/2 sata.
Napraviti zapršku: 2 žlice masti zagrijati, dodati brašno i zlatno – smeđe popržiti. Skloniti sa štednjaka umiješati slatku crvenu papriku, zaliti s malo vode, dobro izmiješati i zapršku raspodijeliti po sarmi. Nastaviti kuhati još oko pola sata.
Savjet: Sarma je bolja, ukusnija ako se skuha dan prije. Tko ne želi praviti zapršku može izmiješati 2 žlice brašna i 1 – 2 žličice slatke crvene paprike s malo vode i uliti u sarmu (sarma je bez zaprške laganija za probavu). Isto tako sarma se može kuhati i bez suhog mesa ali je okus blaži.

izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar