utorak, 22. travnja 2014.

Nutella iz kućne radinosti

HazelnutSpreadTwo-1

Sastojci
1 šolja proprženih lješnika (ako imate sirove lješnike imate uputstvo kako da ih pržite)
350 gr čokolade
2 supene kašike običnog kuhinjskog ulja
3 supene kašike šećera u prahu
1 supena kašika nezaslađenog kakaa u prahu
1/2 čajne kašike vanila ekstrakta ili 5 do 6 kesica vanilija šećera (bolje je sa ekstraktom)
3-4 čajne kašike soli

Način pripreme

    Priprema


  1. Zagrijite rernu na 175 stepeni.
  2. Rasporedite sirove lješnike po dnu tepsije i pecite ih oko 10 minuta. Ljuska ce poceti sama da otpada.
  3. Zamotajte ih u kuhinjsku krpu ili peškir i trljate dok sve dok većina kore ne otpadne. Malo korice će i ostati, ali ne smeta.
  4. Ostavite lješnike da se potpuno ohlade.
  5. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici.
  6. Mješajte dok se potpuno ne otopi i masa postane jednolična.
  7. U procesoru za hranu meljite lješnike dok se ne počnu pretvarati u kremastu masu.
  8. Dodajte ulje, šećer, vaniliju, kakao i so.
  9. Nastavite da procesirate dok se sve ne ujednači.
  10. Na kraju dodajte istopljenu čokoladu.
  11. Prespite u teglu.

    Dodatna ideja

  1. Uzmite obični mikser i miksirajte srednjom brzinom pola šolje nutelle.
  2. Dodajte 3 kašike putera koji je sobne temperature.
  3. Dodajte 3/4 šolje šećera u prahu i miksirajte dok se masa ne ujednači.
  4. Pojačajte malo brzinu miksera i dodajte dvije kašike gotovoga šlaga ili mliječnog krema.
  5. Koristite odmah.

recept preuzet sa- domacica.net 

0 komentari:

Objavi komentar