Za svaku koru, u brašno ide na vrh noža soli i pola kašikice praška za pecivo.
1. Žuta kora, odnosno obični patišpanj od jaja
- 3 jajeta,
- 3 kašike šećera,
- 3 kašike brašna.
2. Kora sa kakaom
- 3 jajeta,
- 3 kašike šećera,
- 1 kašike brašna,
- 2 kašike kakaoa,
3. Kora sa orasima
- 3 jajeta,
- 3 kašike šećera,
- 3 kašike oraha.
Sirup od ruma
- 3/4 šolje šećera,
- 1 1/2 šolja vode,
- 1/3 šolje ruma,
- kora od jedne narandže,
- kora od jednog limuna,
- 2 kašike pekmeza od kajsija.
Krem od vanile
- 3 šolje mleka,
- 5 žumanaca,
- 3 kašike šećera,
- 2 kašike brašna,
- 1/ 2 štapića vanile.
1 šolja mlevenih oraha
Preliv od čokolade
- 100 g čokolade,
- pola šolje vode,
- 1 kašika šećera.
Šlag
Iako je svaka od kora različita po sastavu, princip izrade je isti: žumanca penasto umutite sa šećerom i nakon toga lagano umešajte brašno i ostale sastojke.
Priprema:
Umućeno testo se izliva u tepsiju u koju obavezno stavite papir za pečenje, jer drugačije nećete moći izvaditi kore. Tepsija treba da je četvrtasta i ne manja od 30x20cm. Ovo je bitno, jer ako kore pečete u manjoj tepsiji mogu biti previše debele, ili mogu biti previše tanke. Ove moje kore su ispale deblje nego što bi trebalo da budu, zato sam i napisala veličinu tepsije, jer sam ja ovog puta pekla u malo manjoj, pa su mi kore ispale malo deblje.
Tepsije sa testom se stavljaju u rernu zagrejanu na 200°C. Kore se peku po 15 minuta, jedna po jedna ili ako imate tri iste tepsije i turbo rernu, možete ih peći u isto vreme (pitam se... ima li neko ko se ne bavi profesionalno kuvanjem tri iste tepsije u kući?).
Sirup od ruma se kuva tako da izmešate sve sastojke i stavite da provri. Ne mora da bude gusto kao sirup za baklavu, dovoljno je samo malo ga prokuvati. Najbolje je da skuvan sirup odmah podelite na tri dela, u tri šolje kako bi svaku koru prelili istom količinom sirupa.
Krem od vanile se kuva na sledeći način:
U šerpu sipajte mleko sa štapićem vanile i stavite da provri i da vanila pusti svoj miris. Skinite sa šporeta. U drugoj posudi penasto umutite žumanca sa šećerom i dodajte brašno. U ovu smešu polako dodajte malo prohlađeno mleko i mutite mikserom da se sve dobro izmeša. Vratite krem u šerpu i kuvajte ga na pari dok ne postane dovoljno gust. Skuvani krem isto možete podeliti na tri dela da bi vam kasnije bilo lakše.
U tepsiju u kojoj ste pekli kore ili u neku drugu odgovarajuću posudu, stavite prvu koru, svejedno je kojim ćete ih redom stavljati da li žutu ili s orasima ili sa kakaom. Koru prelijte jednim delom sirupa od ruma, a zatim premažite kremom od vanile. Preko toga pospite jednim delom mlevenih oraha. Preko svega stavite drugu koru i ponovite postupak. Na kraju stavite treću koru i opet uradite isto.
Ovako spremljen kolač, prekrijte najlonskom folijom i stavite u frižider da prenoći. To je i najteži deo pripreme ovog kolača - sačekati da prođe vreme koje je potrebno da sve odstoji kako bi se kore ravnomerno i dobro natopile sirupom i kremom.
Kada je kolač odležao u frižideru taj jedan dan, vadite komade kolača ili čašom ili kašikom za sladoled, u tanjiru prelijte otopljenom čokoladom i umućenim šlagom.
Ako ste vešti te izvađene kugle kolača, stavite u otopljenu čokoladu i ređajte na tanjir tako da kad se čokolada stegne dobijete lepe čokoladne loptice, preko kojih ćete staviti šlag... to je sad već stvar vaše veštine ukrašavanja i prezentovanja slatkiša.
Napomena:
Ne znam da li sam ikad napisala duži recept od ovog, niti sa više sastojaka, ali verujte mi da ćete uživati u svakom zalogaju šomloi galuške koje ste sami svojim rukama uspešno napravili.
Ne znam da li sam ikad napisala duži recept od ovog, niti sa više sastojaka, ali verujte mi da ćete uživati u svakom zalogaju šomloi galuške koje ste sami svojim rukama uspešno napravili.
Izvor: http://www.kuvarancije.com/
0 komentari:
Objavi komentar