petak, 25. travnja 2014.

Orah torta



Sastojci

  • BISKVIT:
  • jaja: 6
  • šećer: 150 g
  • vrela voda: 6 žlica
  • sol: na vrh noža
  • brašno: 100 g
  • prašak za pecivo: 1 vrećica
  • mljeveni orasi: 120 g
  • PRELJEV:
  • mlijeko: 15 žlica
  • rum: 4 - 6 žlica
  • KREMA:
  • vrhnje za šlag: 900 ml
  • učvršćivač za šlag: 4 vrećice
  • vanilin šećer: 2 vrećice
  • šećer: 2 žlice
  • med: 2 žlice
  • UKRAŠAVANJE:
  • mljeveni orasi:
  • jezgre oraha:

Priprema

Za biskvit: Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Brašno i prašak za pecivo dobro izmiješati i prosijati. Dodati mljevene orahe i sve zajedno još jednom dobro izmiješati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke zajedno s malo soli mikserom čvrsto izraditi. Žumanjke zajedno sa šećerom i vrelom vodom kremasto mikserom izraditi (3 – 4 minute). Žumanjcima dodati mješavinu brašna – oraha i 1/3 snijega od bjelanjaka te mikserom na najnižoj brzini kratko izmiješati. Zatim dodati ostatak snijega od bjelanjaka i metlicom za snijeg umiješati. Ne mikserom! Tijesto izliti u kalup, oprezno vilicom  izravnati i staviti peći 35 – 40 minuta. Pečeni biskvit ostaviti da se potpuno ohladi. Hladan biskvit nožem odvojiti od kalupa, dva puta vodoravno prerezati, tako da se dobiju tri biskvita  i papir odvojiti.
Za preljev: Mlijeko i rum izmiješati.
Za kremu: Pripremiti dvije posude i u svaku posudu staviti 450 ml vrhnja za šlag, 1 vrećicu vanilin šećera, 1 žlicu šećera, 1 žlicu meda i 2 vrećice učvršćivača za šlag te mikserom napraviti čvrsti šlag. S par žlica kreme – šlaga napuniti špricu za kreme  i ostaviti sa strane (u hladnjaku) za ukrašavanje torte.
Slaganje torte: Jedan biskvit staviti na tanjur za tortu, preliti 1/3 preljeva, premazati 1/3 kreme – šlaga, položiti drugi biskvit, preliti 1/3 preljeva, premazati 1/3 kreme -šlaga, položiti treći biskvit i preliti preostalim preljevom. Tortu izvana (odozgor i rub) premazati preostalom kremom – šlagom te posuti mljevenim orasima. Špricom za kreme ukrasiti tortu (istisnuti 12 – 16 zvjezdica) i na zvjezdice položiti polovice jezgri oraha. Tortu staviti u hladnjak da se dobro ohladi (najbolje preko noći).

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar