subota, 26. travnja 2014.

Milka torta s flekama



Sastojci

  • jaje: 4
  • hladna voda: 4 žlice
  • šećer: 150 g
  • sol: na vrh noža
  • brašno: 75 g
  • škrobno brašno, Gustin: 75 g
  • kakao u prahu: 25 g
  • prašak za pecivo: 1 ravna žličica
  • čokoladno mlijeko: 12 žlica
  • čvrsti jogurt: 300 g
  • sol: na vrh noža
  • mljevena bijela želatina: 1 vrećica (9g)
  • šećer: 70 g
  • Philadelphia sir s Milka čokoladom:175 g
  • Philadelphia sir Classic : 2 x 175 g
  • Milka čokolada, tamna: 100 g
  • ulje: 4 žlice
  • Milka čokolada, bijela: 100 g
  • ulje: 4 žlice
  • Milka čokolada, tamna: 100 g
  • slatko vrhnje za šlag: 2 dl

Priprema

Za tijesto: Pećnicu zagrijati na 175 °C. Dno kalupa za tortu (26 cm) obložiti papirom za pečenje. Brašno, Gustin, kakao i prašak za pecivo izmiješati te kroz fino cjedilo prosijati. Žumanjke odvojiti od bjelanjaka. Bjelanjke i 4 žlice hladne vode dobro mikserom izmiješati. Na kraju dodavati polako šećer i sol, neprestano miješajući. Zatim žumanjke dodavati snijegu od bjelanjaka jedan po jedan, neprestano miješajući.
Mješavinu brašna dodati u masu od jaja i metlicom za snijeg umiješati i to tako da uvijek od dna prema gore podižete tijesto, sve dok tijesto ne bude kompaktno. Tijesto izliti u kalup, izravnati i staviti peći 30 – 35 minuta. Nakon 20 minuta biskvit prekriti papirom za pečenje i nastaviti peći.
Biskvit ostaviti u kalupu, na rešetki da se hladi. Ohlađeni biskvit odvojiti nožem od ruba kalupa, prerezati na tri dijela s tim što jedan biskvit treba biti tanji i njega ostaviti sa strane da se osuši, jer ćemo ga upotrijebiti za ukrašavanje.
Za kremu: Jogurt i sol mikserom izmiješati. Želatinu u 150 ml hladne vode ostaviti oko 10 minuta, da omekša, nabubri. Zatim želatini dodati šećer i na laganoj vatri miješajući pustiti da se želatina otopi. Želatinu dodati jogurtu, neprestano miješajući. 1/3 jogurt – mase odvojiti i zajedno sa Philadelphia sirom s Milka čokoladom (175 g) dobro izmiješati a ostatak jogurt kreme (2/3) izmiješati s Philadelphia Classic sirom (350 g).
Slaganje torte: Jedan biskvit staviti na tanjur, poprskati sa 6 žlica čokoladnog mlijeka, oko biskvita staviti obruč kalupa od torte te na biskvit naizmjenično stavljati tamnu i bijelu kremu, da krema ima izgled kao fleke. Prekriti drugim biskvitom, lagano pritisnuti, zatim poprskati s preostalih 6 žlica čokoladnog mlijeka i tortu ostaviti u hladnjaku oko 2 sata.
Glazura:  Tamnu čokoladu i 4 žličice ulja otopiti na laganoj vatri ili na pari. Bijelu čokoladu zajedno s 4 žličice ulja otopiti na laganoj vatri ili na pari. Na tortu naizmjenično stavljati otopljenu bijelu i tamnu čokoladu, kao na slici. Tortu ostaviti preko noći u hladnjaku.
Sutradan oprezno nožem odvojiti rub torte od obruča kalupa.
Ukrašavanje: 2 dl slatkog vrhnja zagrijati. Skloniti sa štednjaka, dodati nasjeckanu čokoladu i miješati dok se čokolada ne otopi. Ostaviti preko noći u hladnjaku. Sutradan čokoladno vrhnje mikserom čvrsto izraditi i rub torte namazati. Tanki biskvit (koji smo ostavili sa strane da se osuši, preko noći) što sitnije izmrviti i tortu okolo mrvicama biskvita ukrasiti.

Izvor: http://www.ljiljananieder.com/

0 komentari:

Objavi komentar